Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Πολύ σημαντική για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου ήταν η σημερινή ημέρα, καθώς μέσα σε κλίμα συγκίνησης ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές των κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, ο «εγκέφαλος» της απαγωγής Πέτρος Μιχαλεάκος καταδικάστηκε σε ισόβια και 23 χρόνια, για ανθρωποκτονία, αρπαγή από κοινού, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και σύσταση συμμορίας. Στη συνεργάτιδα και σύζυγο του «εγκεφάλου» Παρασκευή Σιούταλου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 χρόνων, καθώς κρίθηκε ένοχη για αρπαγή, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και ένταξη σε συμμορία, ενώ στους υπόλοιπους συνεργάτες του επιβλήθηκαν ποινές από 2-6 χρόνια. Επίσης απάλλαξε δύο άτομα από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Με την απόφαση του δικαστηρίου, πλην του 73χρονου, στη φυλακή οδηγείται και η σύζυγός του, ενώ οι υπόλοιποι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι.

Να σημειωθεί πως το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δράστες, αν και όλοι ζήτησαν να τους αναγνωριστεί ο πρότερος έντιμος βίος. 

Η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το πτώμα του άτυχου Μάριου.

Τραγική φιγούρα στη δίκη ήταν η μητέρα του, η οποία κατέρρευσε και φώναζε συνεχώς «Θέλω να μάθω που είναι το παιδί μου». Μάλιστα, την ώρα που ανακοινώνονταν οι ποινές είπε: «Το παιδι μου μπορούν να το φέρουν πίσω;». 

Τα ίχνη του 26χρονου είχαν χαθεί στις 9 Αυγούστου του 2012. Ο νεαρός είχε φύγει με το αυτοκίνητο του από το σπίτι που έμενε με τη μητέρα του χωρίς τίποτα να προμηνύει την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης. Η γυναίκα την επόμενη μέρα είχε δεχθεί τηλεφώνημα από αγνώστους που της είχαν ζητήσει λύτρα 620.000 ευρώ για να απελευθερώσουν το παιδί της πλην όμως έπειτα από συμβουλή του 73χρονου οικογενειακού τους φίλου -που σήμερα καταδικάστηκε ότι οργάνωσε την απαγωγή και σκότωσε τον Μάριο Παπαγεωργίου- δεν είχε ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές.

Η εξαφάνιση δηλώθηκε στις 17 Αυγούστου και όλο αυτό το διάστημα οι απαγωγείς διαβεβαίωναν τη μητέρα πως ο γιος της ζει και πως, εφόσον δώσει τα χρήματα, θα τον απελευθέρωναν. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 73χρονος που βάσει της απόφασης του δικαστηρίου είναι ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, εξαπατούσε τη γυναίκα λέγοντας ότι ενεργεί για να βρει τον γιο της, ενώ φέρεται να είχε συναντήσει το θύμα στη Νέα Σμύρνη λίγες ώρες αφότου ο 26χρονος έφυγε από το σπίτι της μητέρας του. Η υπόθεση, που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, εξιχνιάστηκε από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2012.