Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από το 90% των «ορφανών έργων» είναι φωτογραφίες, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δημιουργοί τους ή δεν είναι εφικτό αυτοί να βρεθούν.

Το πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων και η πληροφόρηση του κοινού, αποτέλεσε το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποίησε σήμερα ο Οργανισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Φωτογράφων «ΦΟΙΒΟΣ».

«Ως πρόεδρος πολλών φορέων και οργανώσεων τα τελευταία 25 χρόνια για πρώτη φορά είμαι τόσο σοκαρισμένος από τον νόμο της ίδιας μου της χώρας» είπε ο Μάρτιν Μπέγκετ, αντιπρόεδρος «Πυραμίδας Ευρώπης» (Ευρωπαϊκού Ομίλου Κοινού Οικονομικού Σκοπού των Εθνικών Ενώσεων Φωτογράφων των Κρατών- Μελών ΕΕ), και τέως πρόεδρος ποικίλων Διεθνών Οργανισμών, αναφερόμενος στα τελευταία ευρωπαϊκά νομοθετήματα στη Μεγάλη Βρετανία.

«Δεν είμαι παρανοϊκός άνθρωπος αλλά πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπω μια συνωμοσία. Από τη μία μεριά έχουμε τη σκέψη ότι όλα πρέπει να είναι ελεύθερα και από την άλλη την επιθυμία της "Google" να τα ελέγχει όλα. Είμαστε περικυκλωμένοι από αναρχικούς μέχρι φιλελεύθερους που δεν θέλουν να πληρώνουν δικαιώματα» σημείωσε. «Αν οι κολοσσοί του επιχειρηματικού κόσμου μπορούν να ξεφεύγουν από τον νόμο, είμαστε πίσω στην εποχή των πειρατών, πέρα από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως τα δικαιώματα του δημιουργού δεν είναι απλά περιουσιακά δικαιώματα. «Όλοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτό που κάνουμε και πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να την έχουν».

«Σύμφωνα με μελέτες οργάνων της ΕΕ, υπολογίζεται ότι πάνω από το 90% των "ορφανών έργων" στα κράτη-μέλη της είναι φωτογραφίες. Συνεπώς, μιλάμε για ανυπολόγιστη ζημιά των φωτογράφων από τη στιγμή που διατίθενται οι φωτογραφίες τους σε ψηφιοποιημένη μορφή μέσω διαδικτύου» είπε ο Σεραφείμ Τσούκος, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Οργανισμού «ΦΟΙΒΟΣ». «Κάθε φωτογραφία είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Οποιαδήποτε περαιτέρω αναπαραγωγή στο διαδίκτυο, νόμιμη ή παράνομη, ακόμη και των φωτογραφιών εκείνων που εμπεριέχουν τεχνικές αναγνώρισης και προστασίας ψηφιοποιημένων έργων, κυρίως των επαγγελματιών φωτογράφων, οδηγεί κατά κανόνα στην εξάλειψη των μεταδεδομένων εφαρμογής αυτών των τεχνικών, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η "ορφανοποίηση" των έργων» σημείωσε ο κ. Τσούκος.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού «ΦΟΙΒΟΣ» τα πρόσφατα συμπεράσματα των εργασιών της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση υπό τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το ΥΠΠΟ, «κάτω από την πίεση συγκεκριμένων επαγγελματικών συμφερόντων, δεν βελτιώνουν αλλά αντίθετα απομειώνουν τα δικαιώματα των φωτογράφων και των λοιπών δημιουργών και συγγενικών δικαιούχων». «Η Πολιτεία, είκοσι έτη από την ψήφιση του Νόμου για την Πνευματική Ιδιοκτησία, τείνει να δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο απαλλοτρίωσης και ξεπουλήματος του πολιτιστικού έργου και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.