Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη έτρεξε σήμερα το μεσημέρι η πρώτη ποσότητα νερού μέσα στο Φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, με το άνοιγμα της κεντρικής δικλίδας και την εισροή νερού στον ταμιευτήρα από τις πηγές Μεσκλών.

Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί τυχαία επιλογή, καθώς εορτάζεται διεθνώς ως Ημέρα του Νερού, και σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας ενός σημαντικού έργου υποδομής για την Κρήτη, καθώς από το συγκεκριμένο φράγμα θα αρδεύεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού κάμπου των Χανίων ακόμα και σε περιόδους λειψυδρίας. 

Το Φράγμα Βαλσαμιώτη εγκαινιάστηκε από τον κ. Τσαυτάρη παρουσία πολλών επισήμων και πολιτών. Βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου των Χανίων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πλατανιά, στο χωριό Βατόλλακος.

«Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα της διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο που σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πάμε στο μέλλον. 

»Πιστεύω ότι η διαχείριση των επιφανειακών νερών είναι το μέλλον και όχι η αξιοποίηση των υπόγειων που τελειώνουν. Και στη νέα ΚΑΠ έχουμε αρκετά χρήματα ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό, όχι μόνο δηλαδή για την κατασκευή και συλλογή μέσω φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών. Έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουμε παλιά αρδευτικά δίκτυα αλλά και τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να κατασκευάσουμε καινούρια. Το νερό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πόρους για τη γεωργία, αλλά και για τον αστικό πληθυσμό και για άλλους τομείς, μέσω της ύδρευσης των αστικών κέντρων» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, επισημαίνοντας την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων. 

«Το Φράγμα Βαλσαμιώτη δίνει μια νέα πνοή στην αγροτική ανάπτυξη» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Kεγκέρογλου, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είπε ότι «αποτελεί μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη».

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε έπειτα από προσπάθειες 10 και πλέον ετών με κόστος που έφτασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ και ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό, λόγω κυρίως των πολλών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την κατασκευή του. 

TAGS