Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Είναι το δεύτερο τέτοιο δημοψήφισμα που διεξάγεται στο Βελβεντό της Κοζάνης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με την θεσμοθέτηση του Καλλικράτη και την απορρόφηση του δήμου Βελβεντού από αυτόν των Σερβίων, οι κάτοικοι σήκωσαν το «μπαϊράκι» και πραγματοποίησαν τη δική τους... απόσχιση.

Το 2010 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, έπειτα από απόφαση των γενικών συνελεύσεων, και σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 90% αποφασίστηκε να μην συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το δημοτικό συμβούλιο παραμένει «λειψό»-μένουν κενές οι 7 θέσεις δημοτικών συμβούλων που θα έπρεπε να προέρχονται από το δημοτικό διαμέρισμα Βελβεντού.

Σήμερα και αύριο αποφασίζουν αν θα επαναληφθεί η ιστορία.

«Το δημοψήφισμα γίνεται με όλους τους τυπικούς κανόνες μιας εκλογικής διαδικασίας», λέει στο newpost το μέλος της εφορευτικής επιτροπής Δημήτρης Βαρσαμόπουλος. «Έχουμε τους εκλογικούς καταλόγους του πρώην δήμου, δικηγόρους, εφορευτική επιτροπή και η ψηφοφορία γίνεται σε δύο εκλογικά τμήματα. Η διαδικασία θα κρατήσει δύο μέρες για να δώσουμε στους ετεροδημότες που θέλουν να έρθουν να ψηφίσουν την ευκαιρία της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαρσαμόπουλος, λόγω της μη εκπροσώπησής τους στο δήμο οι κάτοικοι έχουν συστήσει μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία. Σε αυτήν συμμετέχουν όλοι οι φορείς της πόλης του Βελβεντού, υπάρχει συντονιστική επιτροπή ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται στις λαϊκές συνελεύσεις που καλούνται τακτικά.