current views are: 1

24 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση18:33

Συμβιβαστική λύση με γάλα τριών κατηγοριών προτείνουν οι αγελαδοτρόφοι

Κοινή πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση του γάλακτος καταθέτουν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και το ΘΕΣγάλα. 

Δημοσίευση 18:33’
αρθρο-newpost

Κοινή πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση του γάλακτος καταθέτουν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και το ΘΕΣγάλα. 

Κοινή πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση του γάλακτος καταθέτουν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και το ΘΕΣγάλα

Ειδικότερα, εκτιμώντας ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας είναι ειλικρινείς, οι φορείς της τελευταίας προτείνουν το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς.
Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ως λύση που, όπως τονίζεται, δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος.

Αυτά τα είδη είναι:

α) Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.
β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.
Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης, η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.
γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

Οι αγελαδοτρόφοι επικοινώνησαν με τον κ. Χαρακόπουλο και του ζήτησαν να μεταφέρει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση και να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε, παρουσία των ηγεσιών των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, να παρουσιάσουν και εκεί λεπτομερώς τις προτάσεις τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Θεωρώ ότι κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία, που συμβάλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς».
 


σχετικα αρθρα