Ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας για τις χαμένες διδακτικές ώρες, επιρρίπτουν οι εκπαιδευτικοί, μέσω επιστολής που απέστειλε στην Άννα Διαμαντοπούλου το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αναφορικά  με την αναπλήρωση του χρόνου, που χάνεται στα σχολεία, λόγω καταλήψεων και απεργιών και για το οποίο η υπουργός ζήτησε προτάσεις των εκπαιδευτικών.

Οι καθηγητές  αναγνωρίζουν “την αναγκαιότητα να γίνονται κανονικά και με ουσιαστικό τρόπο τα μαθήματα στα σχολεία”, αλλά, όπως τονίζουν “φέτος, αυτή η αναγκαιότητα διασαλεύτηκε από τη μεγάλη καθυστέρηση της αποστολής βιβλίων, την πίεση που ασκήθηκε από το Υπουργείο να υπάρξουν υπεράριθμοι μαθητές ανά τμήμα (και 30 σε ορισμένες περιπτώσεις) και ακόμη από τα πολλά κενά εκπαιδευτικών, που προέκυψαν σε βασικές ειδικότητες για μεγάλο χρονικά διαστήματα (ιδίως στην αρχή της χρονιάς). Επιπροσθέτως, μέρες και εβδομάδες μαθημάτων χάθηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρξαν στη μεταφορά των μαθητών σε πολλές περιοχές της χώρας”.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι ανάλογα ζητήματα έχει θέσει από τις αρχές του σχολικού έτους στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του υπουργείου. “Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η μονομερής σας θεώρηση για τις απώλειες διδακτικών ωρών και η μη αναγνώριση των τεράστιων ευθυνών γι αυτές της πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνησή σας για την Παιδεία', σημειώνουν οι καθηγητές και προσθέτουν: “Όσον αφορά τους αγώνες των εκπαιδευτικών, στους οποίους αναφέρεστε, αποτελούν παράδειγμα και θετική παρακαταθήκη για τους μαθητές μας, αλλά και για όλη την κοινωνία, γιατί είναι αγώνες για καλύτερη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλο το λαό.

Θεωρούμε υποκριτική την αναφορά στις απεργίες και στάσεις εργασίας του κλάδου, που προσδιορίζετε ως αιτίες για τις οποίες έμειναν πίσω στα μαθήματά τους οι μαθητές. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η αιτία των κινητοποιήσεων”. Οι διαμαρτυρίες, οι απεργίες και οι πορείες των εκπαιδευτικών, λέει η ΟΛΜΕ, έγιναν για συγκεκριμένα αιτήματα.

Οι καθηγητές καταλήγουν: “Θεωρούμε ότι με την ανακοίνωσή σας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις αποφασίστηκε 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, προσπαθείτε να εκφοβίσετε τους εκπαιδευτικούς και να τους αποτρέψετε από το να συμμετάσχουν. Με την απόφασή σας αυτή στοχοποιείτε τελικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων για απεργιακούς αγώνες και χρεώνετε στους εκπαιδευτικούς και στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας την ευθύνη για την απώλεια διδακτικών ωρών, αποκρύβοντας τις πραγματικές αιτίες των κινητοποιήσεων, που δεν είναι άλλες από τη δική σας ασκούμενη πολιτική, την πολιτική της παράδοσης της εκπαίδευσης στα χέρια του ΔΝΤ”.