Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη 

Ανοιχτά έως τις 14.30 το μεσημέρι θα είναι σήμερα τα φαρμακεία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττική και η απεργία θα αρχίσει αμέσως μετά, οπότε θα λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με την απεργία διαρκείας που έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στον «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης» να επιφέρει αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων που οδηγούν τον κλάδο στην καταστροφή. 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα. 

Η κυβέρνηση «με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο των 12.000 φαρμακείων σε καταστροφή και τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο». 

«Ο Έλληνας ασφαλισμένος χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής, που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη» ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης, καλώντας τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να «επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου». 

Τι λένε φαρμακοποιοί και καταναλωτές 

Οι φαρμακοποιοί πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ανοίξουν τα φαρμακεία τους έως ότου αποσυρθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, τονίζοντας ότι «Θα είμαστε τους δρόμους». «Αν η συμμετοχή είναι μεγάλη και δεν… σπάσει, εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί μέχρι τα άκρα. Εγώ θα απεργήσω και θα κρατήσω την απεργία για όσες μέρες χρειαστεί» δηλώνει στο newpost, η κυρία Χρυσούλα Κ., φαρμακοποιός στην Αγία Παρασκευή. 

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που ανησυχούν στην ιδέα μιας παρατεταμένης απεργίας. «Κατανοούμε τα αιτήματα των φαρμακοποιών, αλλά κάποιος πρέπει να σκεφτεί και τους ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν. Θα πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα» λέει στο newpost ο κ. Παύλος Γ.