Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Σοκαρισμένοι και προβληματισμένοι είναι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε όλες τις φυλακές της χώρας μετά την χθεσινή άγρια δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη από ισοβίτη στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας αποφάσισε την αποχή όλου του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης της χώρας, από τη λειτουργία των τακτικών επισκεπτηρίων των συγγενών των κρατουμένων από σήμερα Τετάρτη έως και την Κυριακή 30 Μάρτη, σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 46χρονου υπαρχιφύλακα.

Παράλληλα, στο προσκήνιο βγαίνουν για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας με τους υπαλλήλους των φυλακών να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα, την συμφόρηση που επικρατεί στις φυλακές του Μαλανδρίνου καταγγέλλει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος.

Ο κ. Καρακίτσος τόνισε την ανάγκη να γίνουν ρηξικέλευθες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα ενώ αποκάλυψε πως οι φυλακές του Μαλανδρίνου φτιάχτηκαν με προδιαγραφές να φιλοξενήσουν 280 κρατούμενους ενώ τώρα εκεί κρατούνται 700 άτομα. «Οι φυλακές θυμίζουν φυλακές της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Όχι ευρωπαϊκής χώρας», τόνισε ο κ. Καρακίτσος στο Mega.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των κρατουμένων στο ψυχιατρείο, στο νοσοκομείο και ο πληθυσμός των γυναικείων φυλακών, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σε 2.100. Στον αντίποδα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που ασκούν καθήκοντα φύλαξης, είναι μόλις 110.

Το σωφρονιστικό κατάστημα έχει κατασκευαστεί για να δέχεται 800 με 1000 άτομα. Αυτές οι αντιστοιχίες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία της φυλακής αλλά και στη ζωή κρατουμένων και υπαλλήλων.

«Μετά το θλιβερό γεγονός της στυγερής δολοφονίας του Συναδέλφου-Φίλου-Πατέρα Γεωργίου Τσιρώνη, νιώθουμε την ανάγκη εν πρώτοις να εκφράσουμε τα ειλικρινά και θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Νοιώθουμε όμως και την ανάγκη να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τις συνθήκες που μας έχουν αναθέσει να χειριστούμε. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως τις δυσχέρειες του χώρου και έχουμε προειδοποιήσει για λουτρό αίματος. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Έκρυθμη η κατάσταση στις φυλακές- Φοβούνται εξεγέρσεις

Ένταση επικρατούσε τις τελευταίες μέρες σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας με τους κρατούμενους να αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Οι κρατούμενοι προχώρησαν σε στάσεις στις φυλακές του Κορυδαλλού, της Κέρκυρας και του Δομοκού, με την κατάσταση όμως να εξομαλύνεται γρήγορα, ενώ προχώρησαν και στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» αφού εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι «θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να μην περάσει ο νόμος-έκτρωμα». Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την Παρασκευή 28 Μαρτίου, και ώρα 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια, «ενάντια στην πειθαρχική-απομονωτική φυλακή, στην κατάργηση των αδειών, των μεροκάματων, της ημι-ελεύθερης διαβίωσης, της επικοινωνίας».

Οι κρατούμενοι στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «τώρα που οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, ο συνωστισμός στις φυλακές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, η σίτιση και η θέρμανση είναι υποτυπώδεις, η φυλακή αυτή έρχεται να καταστείλει προκαταβολικά οποιαδήποτε σκέψη για διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης στη φυλακή». 

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας... αφορμή για αναβρασμό

«Φυλακή "υψίστης ασφαλείας" εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα είναι μια φυλακή όπως οι υπόλοιπες, η οποία από τη στιγμή που θα αποκαλείται "τύπου Γ" θα σημαίνει ότι όποιος κρατούμενος βρεθεί σ΄ αυτήν χάνει δικαιώματα που είχε μέχρι σήμερα. Και συγκεκριμένα δεν δικαιούται άδεια ούτε ημιελεύθερη διαβίωση (θεσμοθετήθηκαν το 1989 με το νόμο 1851), δεν δικαιούται μεροκάματα (θεσμοθετήθηκαν το 1933 με το νόμο 5973), ενώ περιορίζεται το δικαίωμα στην επικοινωνία (αλληλογραφία, τηλέφωνο, επισκεπτήρια, επίσης θεσμοθετήθηκαν το 1989). Πρόκειται για την ταφόπλακα στα δικαιώματα των κρατουμένων, λέει η«Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» .

Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Εφόδους στις φυλακές σχεδιάζουν η ΕΛ.ΑΣ και οι δικαστικές αρχές έπειτα από συνεχείς καταγγελίες ότι μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα ετοιμάζονται εξεγέρσεις, αποδράσεις κι ίσως ομηρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων με αφορμή την κατασκευή των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. Οι ηγεσίες των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης είναι σε επιφυλακή, ενώ η βομβιστική επίθεση στη ΔΟΥ Κορυδαλλού εκτιμάται ότι έγινε με... φόντο τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.