Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας προσέφυγαν δύο πολίτες με αναπηρία προκειμένου να ζητήσουν τη συνδρομή και ταυτόχρονα την προστασία της Δικαιοσύνης λόγω της ταλαιπωρίας που υπόκεινται από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ Μάκης Κρομύδας.

Οι δύο ανάπηροι πολίτες, ύστερα από αναμονή τεσσάρων μηνών, προσήλθαν στα γραφεία του ΠΕΔΥ προκειμένου να εξεταστούν και διαπίστωσαν ότι η επιτροπή δεν θα συνεδρίαζε λόγω μη προσέλευσης του γιατρού και των μελών της από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Κρομύδα, οι επιτροπές των ΚΕΠΑ που ακυρώθηκαν είναι δύο, ενώ τα άτομα που ανέμεναν να εξεταστούν απ' αυτές συνολικά 40.

Ο πρώτος πολίτης, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρομύδας, κατέθεσε τα χαρτιά του για να περάσει επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2012 και κλήθηκε τελικά έναν χρόνο αργότερα, σε μια περίοδο που συνέπεσε με τις απεργίες των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε ότι θα περάσει τελικά από επιτροπή χθες και η σύζυγός του κατέβαλε το ποσό των 100 ευρώ σε ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής για τη μεταφορά του στο ΠΕΔΥ, όπου τελικά ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ για την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, που εντάσσεται η Καβάλα και είναι από τη Θεσσαλονίκη, δεν προσήλθε.

Το δεύτερο περιστατικό -σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ- αφορά άλλον πολίτη, που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ειδικά διαμορφωμένο ταξί ΑμΕΑ καταβάλλοντας 40 ευρώ και να περιμένει περιμένει τρεις ώρες πάνω στο αναπηρικό του καροτσάκι, χωρίς να περάσει, ούτε αυτός τελικά, από επιτροπή.

Ο κ. Κρομύδας επισημαίνει ότι η οικονομική επιβάρυνση για τα ΑμεΑ προκειμένου να περάσουν από την επιτροπή είναι τεράστια και τονίζει πως «πρέπει επιτέλους η κατάσταση να τελειώσει».