«Το αυτονόητο χαρακτηρίζεται σήμερα στην Ελλάδα, άθλος» τόνισε ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS, κατά την παρουσίαση των δύο Κέντρων Φιλοξενίας στην Αθήνα και την Πάτρα για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων και μελών ευάλωτων ομάδων που αιτούνται άσυλο.

Στην Αθήνα, λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2014 Κέντρο Φιλοξενίας (Σκιάθου 89) και δίνει τη δυνατότητα στέγασης σε 30 ασυνόδευτους ανήλικους και στην Πάτρα από τις 20 Μαρτίου 2014 Κέντρο Φιλοξενίας (Σατωβριάνδου 17 και Ρήγα Φεραίου 18) για 30 ασυνόδευτους ανήλικους και 40 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αιτούντων άσυλο, καθώς επίσης υπάρχουν και δέκα διαθέσιμες κλίνες που χρησιμοποιούνται ως transit point, δηλ. σημεία υποδοχής μέχρις ότου τα άτομα μπουν στους ξενώνες.
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Απρίλιο του 2016, προβλέπεται να φιλοξενηθούν συνολικά 150 άτομα στην Πάτρα και 300 ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Αθήνα και την Πάτρα, επισήμανε ο κ. Αντύπας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι η κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (στέγαση, σίτιση, υγειονομική μέριμνα, εκπαίδευση, ασφάλεια), ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συνδρομή, ιατρονοσηλευτική φροντίδα, υπηρεσίες διερμηνείας και διαμεσολάβησης, ατομικής υγιεινής, προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης, ενισχυτικής διδασκαλίας, οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων και διασύνδεση με την αγορά εργασίας για ενηλίκους.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), διαχειριστική Αρχή του προγράμματος SOAM- Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα/ Supporting Organisations that assist migrant asylum seeking population in Greece. Συντονιστής είναι η PRAKSIS και εταίρος, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ).

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο πρεσβευτής της Νορβηγίας, Σιούρ Λάρσεν, ο πρόεδρος του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς και η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ, Δώρα Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου τόνισε τη σημασία των Κέντρων Φιλοξενίας, ιδιαίτερα για τους ασυνόδευτους ανήλικους, ενώ περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όπως της επιτροπείας, της πρόσβασης στις υπηρεσίες ασύλου, της σχολικής ένταξης λόγω άγνοιας των σχολικών λειτουργών και αντίδρασης κάποιων γονιών, την απουσία δομών και άλλα.