Θερινό σχολείο για την αρχαία Μακεδονία θα πραγματοποιήσει για δύο εβδομάδες – από 30 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου - το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το οποίο θα περιλαμβάνει συνολικά είκοσι διαλέξεις στην αγγλική γλώσσα, από ερευνητές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ειδικευμένους στην μελέτη της αρχαίας Μακεδονίας.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές ή εργαζόμενους που έχουν ενδιαφέρον στην αρχαιολογία, την αρχαία ιστορία, την φιλολογία με επίκεντρο την Μακεδονία, καθώς έχει ως στόχο να αναδείξει τις σημαντικές πτυχές της ιστορικής πορείας των Μακεδόνων, από την αρχαϊκή έως το τέλος της ελληνιστικής περιόδου. Βασικοί άξονες του σχολείου θα είναι η μελέτη των πηγών, η αρχαιολογική έρευνα και η μελέτη της μακεδονικής διαλέκτου.

Το θερινό σχολείο διοργανώνει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και για τρίτη εβδομάδα (14-18 Ιουλίου), κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν σε αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονίας, καθώς και για προετοιμασία γραπτής εργασίας, από την οποία θα λάβουν πέντε πιστωτικές μονάδες (ECTS).