Την έντονη διαφωνία τους επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και φορείς της γαλακτοπαραγωγής της χώρας μας σχετικά με την κατάργηση του όρου «φρέσκο» από το γάλα 5 ημερών που ανακοινώθηκε σήμερα ως συμφωνία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου στα γραφεία του ΣΕΚ, στην οποία συμμετείχαν το Προεδρείο του ΣΕΚ, τα μέλη αγελαδοτρόφοι του ΔΣ του ΣΕΚ, η Ένωση Φυλής Χολστάιν και Συνεταιριστικές Βιομηχανίες γάλακτος, αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν τα εξής:

-Η καταγγελία της σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ χωρίς τη παρουσία του ΣΕΚ και των θεσμικών εκπροσώπων της αγελαδοτροφίας.
-Θεωρούν κοροϊδία το γάλα μιας ημέρας, αφού είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε 5 ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία.
-Δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση με την κατάργηση του όρου φρέσκο. Το ΠΔ 113/1999 το οποίο καθορίζει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος των 5 ημερών θα πρέπει να παραμείνει ως έχει σε ισχύ. Όπως τεκμηριώθηκε από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΣΕΚ αλλά και από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών με ασφάλεια για τον καταναλωτή και θα είναι η πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει την ευθύνη απέναντί τους.
-Ζητούν και πάλι την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μέχρι να γίνει αυτό καλούμε τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν την χώρα προέλευσης του γάλακτος και τους Έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν το γάλα που αναγράφει Ελληνικό.
 
Όπως τονίζουν, η χώρα μας είναι αυτάρκης στην κατανάλωση φρέσκου γάλακτος, δηλαδή οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι παράγουν όλη την ποσότητα του φρέσκου γάλακτος που καταναλώνουμε. Το επιπλέον γάλα που εισάγεται χρησιμοποιείται για παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων που σημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές στοχεύουν στην αντικατάσταση του φρέσκου Ελληνικού γάλακτος με εισαγόμενο.
 
Επίσης, καταλήγοντας αναφέρουν πως σε ότι αφορά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Χαρακόπουλου, αυτές βρίσκονται στην ίδια περίπου κατεύθυνση με τη δική τους, όσον αφορά την παραμονή του όρου φρέσκο και τη διατήρηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες, αρκεί βέβαια να τις κρατήσει μέχρι τέλους.

TAGS