Προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια προανήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που αντιτίθεται έντονα στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το νομοσχέδιο ευνοεί με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα μεγάλα συμφέροντα εκτός φαρμακείου, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε 12.000 φαρμακεία και στις 30.000 οικογένειες που ζουν από αυτά.

«Οι αλλαγές ευνοούν τα καρτέλ των Σούπερ Μάρκετ και δίνουν την χαριστική βολή στον κλάδο των φαρμακοποιών», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης και εκτιμά ότι θα βρεθούν βουλευτές που «θα υποδείξουν στον κ. Γεωργιάδη το καταστροφικό λάθος  που γίνεται».

Επίσης, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί προσμένουν παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος πιστεύουν ότι είναι εναντίον της δημιουργίας καρτέλ.

Ο ΠΦΣ αναλύει τις δικές τους θέσεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στον κλάδο:

1. Κάθε νέος φαρμακοποιός θα ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία εις βάρος της σημερινής ορθής κατανομής αυτών ανά δήμο ή κοινότητα.
2. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων, που θα προκαλέσει μετακίνηση όλων των φαρμακείων από την περιφέρεια στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.
3. Επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, δηλαδή να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων.
4. Παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας των νοσοκομείων αυτών, με αποτέλεσμα φυσικά να ιδρυθεί απροσδιόριστος αριθμός φαρμακείων, παρά τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπουργείων ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη.
5. Παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Μία , δέκα ή …εκατό.
6. Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super markets, πολυιατρεία, βενζινάδικα κλπ, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
7. Το φαρμακείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ίσχυε.. Καταργούνται επίσης οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμο του φαρμακείου και τους χώρους φύλαξης των φαρμάκων. Προφανέστατα προκειμένου να δημιουργηθούν χωρίς προδιαγραφές μικρά shops in shops φαρμακεία εντός των super markets.
8. Οι τιμές πώλησης (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) των ΜΥΣΥΦΑ καθορίζονται ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, κάτι που συνεπάγεται ότι τις τιμές θα καθορίζει  ανάλογα με τις διαθέσεις της η φαρμακοβιομηχανία σε βάρος φυσικά της φαρμακευτικής δαπάνης
9. Καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν,  χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών.
10. Ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του, χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης καμίας Αρχής.
11. Τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και για νοσοκομειακή χρήση επιτρέπεται να διατίθεται από κάθε κατάστημα, προφανώς και πάλι από τα super markets