Με τρία πρωτότυπα καινοτόμα προϊόντα θα συμμετάσχει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο διαγωνισμό καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ της βόρειας Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «Money Show» που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την επεξεργασία του ευεργετικού για τον ανθρώπινο οργανισμό βοτάνου «πεντάνευρο», από την οποία θα προκύψουν μία σειρά προϊόντων, όπως φαρμακευτική αλοιφή, αφέψημα, αιθέρια έλαια και καλλυντική κρέμα προσώπου. Το πεντάνευρο είναι ένα αυτοφυές βότανο, που συναντάται συχνά στην Ελλάδα, γνωστό για την πληθώρα θεραπευτικών του ιδιοτήτων, όπως για την άμεση επούλωση πληγών, την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών, την διακοπή αιμορραγίας, ωφέλιμο σε παθήσεις του αναπνευστικού, διουρητικό και στυπτικό, ωφέλιμο στη διάρροια, δυσκοιλιότητα, κυστίτιδα, γαστρίτιδα, κολίτιδα, τα πεπτικά έλκη, τη δυσεντερία, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Το δεύτερο προϊόν αφορά την παρασκευή επιδόρπιου γιαουρτιού για παιδιά, με κεφίρ και φρούτα, ενώ το διαιτητικό μπισκότο «Lenties» θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό στην κατηγορία της καλής πρακτικής. Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρασκευή και προώθηση ενός σνακ φτιαγμένου από φακές, σουσάμι και κράνα το οποίο απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, διαβήτη, που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Οι συγκεκριμένες εργασίες βραβεύτηκαν ανάμεσα σε εννέα συνολικά που διαγωνίστηκαν το Νοέμβριο σε διαγωνισμό της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, και θα συναγωνιστούν με άλλες 12 από ομάδες πανεπιστημίων και ΤΕΙ της βόρειας Ελλάδας που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό (ΑΠΘ, Δημοκρίτειο, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Σερρών). Τις εργασίες θα αξιολογήσουν με βαθμολογία παρευρισκόμενοι καθηγητές, φοιτητές και επιχειρηματίες, στους οποίους θα παρουσιαστούν τα προϊόντα.