Κύκλωμα πλαστογραφίας και απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών, εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι απάτες γίνονταν μέσω εικονικών τροχαίων ατυχημάτων και υλικών ζημιών οχημάτων.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε Αθήνα, Τροιζηνία, Χανιά και Ρέθυμνο Κρήτης, συνελήφθησαν δεκατρία μέλη του κυκλώματος, όλοι τους Έλληνες.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 44χρονος επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία - και η 37χρονη σύζυγός του, οι οποίοι είχαν αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς επίσης τέσσερις αστυνομικοί (48χρονος Ανθυπαστυνόμος, δύο Αρχιφύλακες 45 και 48 ετών και 32χρονος Αστυφύλακας) που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη.

Επιπλέον, συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι 65 και 35 ετών, 58χρονος πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών, 54χρονη ασφαλίστρια, 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων και ένα ακόμα άτομο 53 ετών, που λειτουργούσε ως «ψευδομάρτυρας», σε υποθέσεις που αφορούσαν τις απάτες.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι και ένας 47χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας 45χρονος πραγματογνώμονας.

Η δράση και ο... αρχηγός

Ο 44χρονος επιχειρηματίας και αρχηγός της οργάνωσης έβρισκε μέσω διαδικτύου πελάτες υποσχόμενος τη δωρεάν επισκευή οποιουδήποτε οχήματος σε φανοποιείο που διατηρούσε, καθώς και την περαίωση κάθε χρονοβόρας διαδικασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, έφτιαχνε τα απαραίτητα... πλαστά στοιχεία – δικαιολογητικά για την παρουσίαση των εικονικών ανύπαρκτων ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Επιπλέον, με την 37χρονη σύζυγό του και την 54χρονη ασφαλίστρια, έφτιαχνε πλαστά έγγραφα «φιλικού διακανονισμού» ή και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, όπου και σε αυτές οι υπογραφές των οδηγών ήταν πλαστογραφημένες.

Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τους δύο δικηγόρους, υπέβαλε αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, αποκρύπτοντας τα φερόμενα ως ζημιωθέντα οχήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να προβούν στο σχετικό έλεγχο.

Με τη βοήθεια και συνδρομή της 51χρονης υπάλληλου της Διεύθυνσης Μεταφορών, άλλαζε διαρκώς πινακίδες στα οχήματα που κατείχε ή του προμήθευε ο 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων στην Αττική και απέκρυπτε τις προηγούμενες ζημιές, πλαστογραφώντας τις άδειες κυκλοφορίας.

Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και 28.000 ευρώ ανά περίπτωση – ατύχημα, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.

Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να αποκρύπτονται τα «ίχνη» των σκηνοθετημένων ατυχημάτων και να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απάτης φρόντιζε να επιμερίζει – κατανέμει τα «ατυχήματα» σε όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο διάφορες ατέλειες στις διαδικασίες ελέγχου.

Τι βρέθηκε από την έρευνα

Από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και υπερβαίνει τις 25.000 σελίδες και τους  550 φακέλους τροχαίων ατυχημάτων, καθώς επίσης από τη σχετική διασταύρωση και ανάλυση των στοιχείων, προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • εντοπίστηκαν περίπου 140 φάκελοι εικονικών ατυχημάτων,
  • προκλήθηκε οικονομική ζημιά σε τουλάχιστον 27 ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία ξεπερνά το 1.300.000 ευρώ,
  • σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από ζημιές οχημάτων που είχαν προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο, με τη ζημιά να ανέρχεται περίπου σε 100.000 ευρώ,
  • σε 40 περιπτώσεις παρουσιάστηκαν ακριβώς οι ίδιες ζημιές, με διαφορετικές όμως πινακίδες οχημάτων και σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τη ζημιά να ανέρχεται σε 250.000 ευρώ περίπου,
  • συντάχθηκαν 100 ψευδή δελτία ατυχημάτων περίπου, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των εμπλεκομένων, για τα οποία η ζημιά ανέρχεται σε 750.000 ευρώ περίπου και
  • σε 90 περιπτώσεις περίπου, χρησιμοποιήθηκαν πλαστές άδειες κυκλοφορίας, εξουσιοδοτήσεις κ.λπ., για τις οποίες η ζημία ανέρχεται σε 600.000 ευρώ περίπου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε καταστήματα, οικίες και γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλαστές εξουσιοδοτήσεις και πλήθος άλλων ομοειδών εγγράφων,
  • πιστόλι και περίστροφο τα οποία κατείχε παράνομα ο 48χρονος Ανθυπαστυνόμος,
  • 15 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τα δέκα είχαν εμπλακεί σε εικονικά τροχαία ατυχήματα και είχαν καταβληθεί επανειλημμένως μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις και τα άλλα πέντε (μικρής αξίας) τα οποία παρουσιάζονταν ως υπαίτια τροχαίων ατυχημάτων.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψε συμμετοχή - εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών, αρμοδίων για τον έλεγχο, διακανονισμό και πληρωμή των αποζημιώσεων, καθώς και συνεργασία τους με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.