current views are: 2

29 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση22:05

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος

Αποφασίσατε με τον σύντροφό σας να αποκτήσετε μωράκι; Και πολύ καλά κάνατε! Μέχρι να έρθει η πολυπόθητη στιγμή που οι ροζ γραμμούλες θα κάνουν αχνά την εμφάνισή τους στο τεστ, υπάρχουν ουκ ολίγα που θα πρέπει να κάνετε, να προετοιμάσετε και να σκεφτείτε προκειμένου να έχετε καλή εγκυμοσύνη και να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. 

Δημοσίευση 22:05’
αρθρο-newpost

Αποφασίσατε με τον σύντροφό σας να αποκτήσετε μωράκι; Και πολύ καλά κάνατε! Μέχρι να έρθει η πολυπόθητη στιγμή που οι ροζ γραμμούλες θα κάνουν αχνά την εμφάνισή τους στο τεστ, υπάρχουν ουκ ολίγα που θα πρέπει να κάνετε, να προετοιμάσετε και να σκεφτείτε προκειμένου να έχετε καλή εγκυμοσύνη και να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. 

Αποφασίσατε με τον σύντροφό σας να αποκτήσετε μωράκι; Και πολύ καλά κάνατε! Μέχρι να έρθει η πολυπόθητη στιγμή που οι ροζ γραμμούλες θα κάνουν αχνά την εμφάνισή τους στο τεστ, υπάρχουν ουκ ολίγα που θα πρέπει να κάνετε, να προετοιμάσετε και να σκεφτείτε προκειμένου να έχετε καλή εγκυμοσύνη και να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. Η πρόεδρος της γυναικολογικής κλινικής NYU Langone Dr. Iffath Hoskins συμβουλεύει.

Ανεβείτε στη ζυγαριά

Τόσο το να είστε λιποβαρής όσο και το να είστε υπέρβαρη μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία σας και ως εκ τούτου τη γονιμότητά σας. Φροντίστε, λοιπόν, να αποκτήσετε ένα φυσιολογικό βάρος πριν τη σύλληψη, το οποίο θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ θα μειώσει και τυχόν κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, όπως συμβουλεύουν οι γυναικολόγοι.

Σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι το αλκοόλ και ακόμα περισσότερο το κάπνισμα βλάπτουν το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης –και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν από καρδιολογικά έως και νοητικά προβλήματα. Καλό είναι, ωστόσο, να μειώσετε έως και να κόψετε και τα δύο ενώ ακόμα προσπαθείτε, σε περίπτωση που έχετε ήδη μείνει έγκυος αλλά δεν το γνωρίζετε ακόμα. Δεν θέλετε το μωρό σας να ξεκινήσει το ζωή του όσο το δυνατόν πιο υγιές;

Ταξιδέψτε!

Αν αγαπάτε τα ταξίδια και τις εκδρομές, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να τα πραγματοποιήσετε! Τα μακρινά ταξίδια μπορεί να είναι δύσκολα όταν θα είστε έγκυος (έως και επικίνδυνα), ενώ μετά τον ερχομό του μωρού, θα κάνετε αρκετό καιρό για να πάρετε απόφαση να ταξιδέψετε. Κάντε το, λοιπόν, τώρα που μπορείτε!

Ελέγξετε τα φάρμακά σας

Για την ακρίβεια, αναφέρετε αναλυτικά στον γυναικολόγο σας τυχόν φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να μην ενδείκνυνται για την περίοδο της κύησης ή και της γαλουχίας. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν θα πρέπει να τα διακόψετε ή να τα αντικαταστήσετε κάποια από αυτά με άλλα.

Ραντεβού στον οδοντίατρο

Αν έχετε αρκετό καιρό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν έχετε κάποια φλεγμονή στα δόντια σας, αυτό αυξάνει την συγκέντρωση βακτηρίων στον οργανισμό σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πρόωρο τοκετό ή και προεκλαμψία. Εξασφαλίστε, λοιπόν, εγκαίρως την καλή στοματική σας υγεία.

Κάνετε γονιδιακό έλεγχο

Ένας αριθμός απλών αιματολογικών εξετάσεων, τόσο για εσάς όσο και για τον σύντροφό σας, πριν μείνετε έγκυος θα αποκλείσει τον κίνδυνο να έχει το μωρό σας οποιαδήποτε γενετική ή κληρονομική πάθηση, όπως κυστική ίνωση ή μεσογειακή αναιμία. Τα αποτελέσματα θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πολύ πιο ασφαλείς για τη σημαντική απόφαση που ετοιμάζεστε να πάρετε.

Αυξήσετε την πρόσληψη φολικού οξέος

Η πολύ σημαντική αυτή βιταμίνη Β βοηθά στη μείωση εκ γενετής ανωμαλιών στο μωρό σας, ενώ ενισχύει και την δική σας υγεία. Πλούσιο σε φολικό οξύ είναι το σπανάκι και διάφορα άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ενώ αν έχετε έτσι κι αλλιώς έλλειψη της βιταμίνης, ο γιατρός σας θα συστήσει κάποιο ενισχυμένο συμπλήρωμα σε χάπι.

Έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον/στην γυναικολόγο σας;

Αυτή είναι μία καλή στιγμή να αποφασίσετε αν ο/η γυναικολόγος σας είναι ο άνθρωπος που θέλετε να έχετε στο πλευρό σας τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας όσο και στον τοκετό. Επίσης, μήπως σκοπεύετε να γεννήσετε σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ο γυναικολόγος σας συνεργάζεται μόνο με ιδιωτικά; Καλό είναι να σκεφτείτε όλα αυτά πριν μείνετε έγκυος.

«Βάλτε κάτω» τα οικονομικά σας

Ο ερχομός ενός μωρού περιλαμβάνει και πολλά έξοδα –τόσο αυτά του τοκετού όσο και αυτά που θα ακολουθήσουν. Για να μην… πελαγώσετε είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε έναν προσεκτικό προϋπολογισμό των εσόδων και μελλοντικών εξόδων σας και να αποφασίσετε αν χρειάζεται να ξεκινήσετε από τώρα να αποταμιεύετε χρήματα. Υπολογίστε, επίσης, τυχόν επιδόματα από ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφάλειες ή άλλες παροχές που μπορεί να έχετε ως γονείς. Ενημερωθείτε από άλλους γονείς για τα δικά τους έξοδα με το μωρό.

Καθαρίστε την άμμο της γάτας σας –για τελευταία φορά!

Γιατί από εδώ και στο εξής θα πρέπει να το κάνει ο σύντροφός σας, αν θέλετε να αποφύγετε πιθανή μόλυνση από τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη σας. Ενημερωθείτε σχετικά από τον γυναικολόγο σας.


σχετικα αρθρα