Έδεσαν κάβους από σήμερα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια, λόγω των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς στην ακτοπλοΐα. 

Έως τώρα, η σύμβαση εργασίας των ναυτικών βασιζόταν στη συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφωνούσε η ΠΝΟ με τους ακτοπλόους. 

Η ΠΝΟ έχει προγραμματίσει απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 8 το πρωί, διαμαρτυρία στη συνέχεια στο λιμάνι έξω από το πλοίο «European express» και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Η συνομοσπονδία των ναυτικών έχει ζητήσει την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης και σε ανακοίνωσή της τονίσει ότι «ο αγώνας μας τώρα αρχίζει και δεν πρόκειται να τον κάμψουν ούτε τρομοκρατίες ούτε επιτάξεις και ούτε καμία άλλη "κοινωνικοποιημένη" διάταξη». 

Η ΠΝΟ ζητεί, επίσης, την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων από το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και 'Αλλες Διατάξεις» που αναμένεται προς ψήφιση στη Βουλή, αναφέροντας ότι όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά αντίθετα προστίθεται πληθώρα νέων ανέργων ναυτικών, η οποία έχει φθάσει στα εφιαλτικά ποσοστά του 55% και άνω). 

Ακόμα, ζητεί την απόσυρση του άρθρου 25 του νομοσχεδίου περί «προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ασφαλείας» στα πλοία της ακτοπλοΐας, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο, καταργούνται συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.