current views are: 1

31 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση19:19

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων σε… αριθμούς

Αύξηση κατά 980 νέα μέλη παρουσίασε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων για το 2013, με το σύνολο των μελών της να ανέρχεται πλέον στα 19.033.

Δημοσίευση 19:19’
αρθρο-newpost

Αύξηση κατά 980 νέα μέλη παρουσίασε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων για το 2013, με το σύνολο των μελών της να ανέρχεται πλέον στα 19.033.

Αύξηση κατά 980 νέα μέλη παρουσίασε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Τρικκαίων για το 2013, με το σύνολο των μελών της να ανέρχεται πλέον στα 19.033.

Σύμφωνα, εξάλλου, με σχετικά στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, για το έτος 2013, στο Δανειστικό Τμήμα πραγματοποιήθηκαν 18.822 κινήσεις δανεισμού βιβλίων.

Τα βιβλία της συλλογής που δανείστηκαν ανέρχονται σε 38.067. Για μελέτη και έρευνα 7.000 άτομα χρησιμοποίησαν το αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που έχει συγκεντρώσει και βιβλιοδετήσει τον τοπικό τύπο για το έτος 2013.

Στο αρχείο τοπικού τύπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50 χρόνια τοπικής ιστορίας και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ερευνητών, φοιτητών, μαθητών και γενικώς πολιτών που ενδιαφέρονται για την πληροφορία μέσω του Έντυπου Τοπικού Τύπου της πόλης.

Ο αριθμός των βιβλιοδετημένων τόμων ξεπερνάει τους 1200. Επίσης, 4885 άτομα, χρησιμοποίησαν το Κέντρο Πληροφόρησης καθώς παρέχεται δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο και δυνατότητα εκτύπωσης. Το 2013, ο αριθμός των μαθητών που έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη γνωρίζοντας τα τμήματά της αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της, ανέρχονται στους 1347.

Συνολικά, 1067 τίτλοι προστέθηκαν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης– όλα από δωρεές πολιτών, οργανισμών, ιδρυμάτων, συγγραφέων. Ο συνολικός αριθμός των πολιτών που για οποιονδήποτε σκοπό χρησιμοποίησαν το υλικό και τα μέσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το 2013 ανέρχεται στους 33.821.

Δυο νέες υπηρεσίες

Μέσα στο 2013, η Δημοτική Βιβλιοθήκη απέκτησε δύο νέες υπηρεσίες, ύστερα από πρόταση του Future Library και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Την υπηρεσία PressDisplay, που αποτελεί το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό “περίπτερο” στον κόσμο, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερες από 2200 δημοφιλείς εφημερίδες από 97 χώρες, σε 54 γλώσσες και αποτελεί κάτι παραπάνω από έναν απλό ιστότοπο με εφημερίδες. Προσφέρει ισχυρά “εργαλεία” περιήγησης, ανάγνωσης, αναζήτησης ακόμα και ακρόασης καθιστώντας την ανάγνωση μια απολαυστική εμπειρία.

Επίσης, απέκτησε και το Τμήμα MEDIA Lab (Εργαστήριο πολυμέσων).

Στις 6 & 7 Δεκεμβρίου 2013, με ένα διήμερο Μαραθώνιο Δημιουργικότητας, με ένα σύνολο 17 δράσεων και με τη συμμετοχή περίπου 650 νέων της πόλης των Τρικάλων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινίασε το νέο της Τμήμα με την ονομασία Media Lab. Μέσα σε ένα Media Lab, μπορεί ο καθένας να κάνει την παραγωγή και επεξεργασία ενός βίντεο, να καταγράψει μια ψηφιακή ιστορία, να ηχογραφήσει ένα ραδιοφωνικό σποτ ή ακόμη και το δικό του τραγούδι, να κάνει μία κλειστή συνάντηση ή απλώς να σερφάρει στο διαδίκτυο και να έχει πρόσβαση σε αποκλειστικό ψηφιακό περιεχόμενο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων συμμετείχε, επίσης, ενεργά για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Δημόσιων/Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας, μέσω της Future Library, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων για τη βελτίωση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, ώστε αυτές να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα δημιουργικότητας και καινοτομίας για κάθε τοπική κοινωνία. Με γνώμονα την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, το πρόγραμμα αποσκοπεί να διαμορφώσει βιβλιοθήκες που λειτουργούν ως κέντρα ίσων ευκαιριών για όλους.

Τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, με τίτλο “Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος” πραγματοποιήθηκαν συνολικά 35 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 700 άτομα, κυρίως παιδιά.


σχετικα αρθρα