Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Αθώους έκρινε το Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο τους εννέα σχολικούς φύλακες, που είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μέσα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα άτομα αυτά είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, που πραγματοποιούσαν για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, ζητώντας ραντεβού με τον υπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι εννέα συλληφθέντες αντιμετώπιζαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίες, όπως τόνισε η Εισαγγελέας «δεν προέκυψαν, τουλάχιστον για τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους. Δεν ειναι σαφές οτι οι συγκεκριμένοι απώθησαν τους αστυνομικούς, ουτε προέκυψε κάποια όχληση των εργαζομένων στο υπουργείο».

Κανένα βίαιο περιστατικό δεν αντελήφθη η καθαρίστρια του υπουργείου, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας. «Ήδη είχαν εισέλθει κάποια άτομα στο υπουργείο απο τις 06.20 το πρωί, πριν αρχίσουν να εργάζονται οι υπηρεσίες. Ένας νεαρός αστυνομικός κάλεσε στον πανικό του τα ΜΑΤ. Όταν έφτασαν οι δυνάμεις ασφάλειας, άνοιξαν τα ρολά για να εισέλθουν οι αστυνομικοί, και τότε μπήκε μέσα στο Υπουργείο πολύς κόσμος».

Με δάκρυα στα μάτια απολογήθηκαν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και απέδωσαν την αγανάκτηση τους «στο άδικο που τους έπνιγε. Πέντε μήνες σε διαθεσιμότητα και πλέον είμαστε απολυμένοι. Όλους τους μήνες ο Μητσοτάκης ποτέ δεν μας δέχτηκε».

Σαν μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σχολικών φυλάκων Χάρης Μπάστας και ο Θέμης Μπαλασόπουλος.

Χάρης Μπαστας: Η κεντρική πόρτα του υπουργείου ήταν ανοιχτή για να μπουν τα ΜΑΤ, καμία αντίσταση δεν προέβαλαν οι συνάδελφοι ούτε για να μπουν ούτε κατά τη σύλληψη.

Θέμης Μπαλασόπουλος: Όταν είσαι στο φάσμα της απόλυσης, αισθάνεσαι αδικία. Από τους εννέα, οι πέντε κατηγορούμενοι είναι γυναίκες. Κανείς δεν χειροδίκησε, ούτε υπήρχε τέτοια πρόθεση.

Για «απαράδεκτη ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων» έκαναν λόγο οι συνήγοροι κ. Μπουκουβάλας και Τσίπρας.

Με την αναγγελία της αθωωτικής απόφασης, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να συνιστά ψυχραινία και σύνεση σε μελλοντικές διαμαρτυρίες.