Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Τριάντα πρόσωπα αναμένεται να κληθούν σε απολογία τις επόμενες ημέρες από τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Μάρκου, για την υπόθεση με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά είδη της εταιρείας De Puy.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, περιλαμβάνονται δέκα γιατροί από διάφορα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, στελέχη εταιρειών παροχής συμβουλών, αλλά και στελέχη της εταιρίας De Puy. 

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων κατα περίσταση για απάτη, συνεργεία και ηθική αυτουργία στην απάτη, δωροδοκία (αδικήματα με βάση τις επιβαρυντικες διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι αξιόποινες πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί το διάστημα μεταξύ 2000 - 2006 και η ζημιά ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ με βάση την υπερκοστολόγηση των ιατρικών ειδών αλλά και τα «δώρα» που φέρονται να καταβλήθηκαν σε μετρητά στους κατηγορουμένους γιατρούς. 

Από τη διασταύρωση των στοιχείων υπολογίζεται ότι τα ορθοπεδικά είδη διατίθεντο υπερκοστολογημένα από την εταιρεία κατα 35% ενώ με βάση τα τιμολόγια που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών η μίζα ανέρχεται σε 20%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εμπλεκόμενες εταιρείες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λίστες που τίτλο φορούσαν "best doctors", με συγκεκριμένα ονόματα γιατρών και αριθμούς πωλήσεων. Στη συνέχεια οι αρχές έλεγξαν ένα προς ένα τα τιμολόγια των γιατρών των δημοσίων νοσοκομειων που βρίσκονταν ψηλά στη λίστα, ενώ κατά τον έλεγχο τους εντόπισαν ανταλλαγή e-mail μεταξύ γιατρών και υπευθύνων των ελεγχόμενων εταιριών. Τα e-mails  βρέθηκαν επίσης κατά τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας.