Σε συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι εμπλέκονται στον θάνατο από ξυλοδαρμό του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, αναμένεται να προβούν οι διωκτικές αρχές. 

Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου, όπως και κατά αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος Ιτέας, για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Κορέλι.

Οι διώξεις αφορούν στα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς τη Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Εκδόθηκαν ήδη οκτώ εντάλματα σύλληψης για σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες με εντατικούς ρυθμούς ευρύτατη έρευνα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, φρουρών και υπάρχουν μαρτυρίες δεκάδων ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο στη «διαδρομή» του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, το δικαστήριο και το Α.Τ. Ιτέας, μέχρι το στερνό του κελί, στις φυλακές Νιγρίτας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 15 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας οι οποίες έχουν προσωποποιηθεί, εναντίον δεσμοφυλάκων στο Μαλανδρίνο, αλλά και εναντίον αστυνομικών του ΑΤ Ιτέας. 

Η έρευνα αφορά το κρίσιμο τριήμερο 25-27 Μαρτίου, από τη στιγμή που ο βαρυποινίτης διέπραξε τον φόνο μέχρι την ώρα που βρέθηκε νεκρός. Καθώς εικάζεται ότι ο κρατούμενος είχε ξυλοκοπηθεί σε διαφορετικά σημεία από διαφορετικούς δράστες, ακόμα και αν εντοπιστούν όλοι οι δράστες, θα χρειαστούν διεξοδικές έρευνες και σειρά ανακρίσεων για να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες.

Το χρονικό

Ο Καρέλι βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Μεταφέρθηκε εκεί στις 27 Μαρτίου αφότου, δύο μέρες νωρίτερα, είχε δολοφονήσει τον δεσμοφύλακα Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου εξέτιε την ποινή του.

Τα στοιχεία που εντόπισαν οι δύο ιατροδικαστές, οι οποίοι εξέτασαν τη σορό του κρατουμένου, είναι κόλαφος, καθώς προκύπτει ξεκάθαρα ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού περισσότερες από μία φορές. Ο Καρέλι έφερε κατάγματα στο στέρνο και πολλαπλές θλαστικές - εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα, ενώ τα τραύματα φαίνεται να προήλθαν από σπειρωτή ράβδο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν έχει συνταχθεί ακόμα η έκθεση νεκροψίας και νεκροτομής, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, που αναμένεται να βγουν μέχρι την Πέμπτη, δεν πρόκειται να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό στη διερεύνηση. Ωστόσο, οι ιστολογικές που θα καθυστερήσουν περίπου μια εβδομάδα, αναμένεται να αποδείξουν αν συγκεκριμένο σημάδι στο χέρι του νεκρού προέρχεται από εκκένωση ηλεκτρισμού. «Υπάρχει ένα τραύμα στη δεξιά παλάμη με πήγματα αίματος. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το αίμα είναι πρόσφατο και το τραύμα παλιότερο, αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες όταν και θα ξέρουμε αν τελικά πρόκειται για σημάδι από ηλεκτροσόκ» αναφέρει η πηγή.

Με άλλα λόγια, τα ευρήματα των ιατροδικαστών καταδεικνύουν ότι ο νεκρός έπεσε θύμα ξυλοδαρμού -και πιθανότηταβασανισμών, ωστόσο μένει να αποδειχθεί το πόσο βάναυσα ήταν αυτά. «Τα νεκροτομικά ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν αρρυθμιογόνο θάνατο. Η καρδιά του σταμάτησε, εάν υπήρχε ηλεκτροσόκ ενδεχομένως να συνέβαλε σε αυτό» αναφέρει η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την άποψη των ιατροδικαστών, το γεγονός ότι κάποια από τα χτυπήματα ήταν περίπου τριών ημερών την ημέρα του θανάτου του -δηλαδή ενδεχομένως να προκλήθηκαν αμέσως μετά τη δολοφονία που διέπραξε- δεν αποδεικνύει πολλά πράγματα. Κανένας δηλαδή από εκείνους που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο μέχρι και τον θάνατό του δεν θεωρείται υπεράνω υποψίας.

Μετά τη νεκροψία - νεκροτομή και τη λήψη δειγμάτων, την περασμένη Κυριακή η σορός του 42χρονου βαρυποινίτη, με τη βοήθεια γραφείου τελετών που συνεργάζεται με την Αλβανία, μεταφέρθηκε στη γειτονική χώρα προκειμένου να γίνει η κηδεία του.

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.