Το ποσό των 8.904.174 ευρώ έφτασαν οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ στην Κρήτη, για τα έτη 2009 και 2010, για ζημιές που προξενήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή αποζημιώσεων για το καλλιεργητικό έτος 2009. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές από διάφορα ζημιογόνα αίτια στις καλλιέργειες, μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Για τις ζημιές του Απριλίου του 2010, καθώς και του καύσωνα του Αυγούστου του 2010, το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, κοινοποιήθηκαν πορίσματα και άμεσα θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι η Κρήτη αποτελεί το "αποπαίδι της Κυβέρνησης", γιατί δεν είναι μέσα στους νομούς όπου θα καταβάλλονται αποζημιώσεις 9,7 εκατομμυρίων, από τον Φεβρουάριο, για ζημιές που υπέστη η φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Ο βουλευτής είχε επίσης ζητήσει από το Υπουργείο να πάρει πίσω το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο οι αγρότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν δύο ευρώ στους ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σκανδαλίδης, εντός του 2010 υποβλήθηκαν για διάφορα ζημιογόνα αίτια, στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, 23.718 δηλώσεις ζημιάς και έγιναν 1.079 αναγγελίες, με αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς, δικαιολογημένα να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση για τη διεκπεραίωση όλων αυτών των δηλώσεων, μιας και έγιναν εξατομικευμένες εκτιμήσεις και ήταν αδύνατο να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως όμως διαβεβαιώνει ο υπουργός, στην επόμενη πληρωμή που θα γίνει σύντομα, θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις από τους παγετούς της περασμένης Άνοιξης και του καύσωνα του 2010. Για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση του Δεκεμβρίου του 2010 που έπληξε την Κρήτη, η εκτιμητική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Δόθηκε προτεραιότητα στα κηπευτικά, για τα οποία ολοκληρώνεται σύντομα το εκτιμητικό έργο και συνεχίζεται για τις υπόλοιπες καλλιέργειες.

Σε ότι αφορά στο τέλος εκτίμησης, ύψους δύο ευρώ, ο υπουργός σημειώνει ότι ο ΕΛΓΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στηριχθεί και να προστατευθεί το εισόδημα των παραγωγών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική επιβάρυνση το τέλος εκτίμησης, συγκρινόμενο με το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς.

Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει τουλάχιστον αβάσιμη και ατυχή την έκφραση "αποπαίδι της Κυβέρνησης η Κρήτη", καθώς οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί, μέχρι στιγμής, φθάνουν τα 8.904.174 ευρώ.

TAGS