Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη- Ντίνα Καραμάνου
 
Σε συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι εμπλέκονται στον θάνατο από ξυλοδαρμό του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, προβαίνουν οι διωκτικές αρχές. Μέχρι στιγμής, οι συλλήψεις είναι τρεις από τα οκτώ εντάλματα εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας. 
 

Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης άσκησε ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου, όπως και κατά αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος Ιτέας, για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Κορέλι.

Οι διώξεις αφορούν στα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης. Να σημειωθεί ότι οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς τη Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.

Και ενώ οι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και τα εντάλματα σύλληψης εκτελούνται, τόσο στις φυλακές της Νιγρίτας όσο του Μαλανδρίνου επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των υπαλλήλων.

«Κάτι έγινε μέσα στο "ψυγείο"»

«Πέφτω από τα σύννεφα με αυτά που διαπιστώνω», δηλώνει στο newpost ο γραμματέας του συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας Παναγιώτης Ραδόπουλος ο οποίος εξηγεί: 
 
«Από την έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων προκύπτει πως κάτι έγινε μέσα στο "ψυγείο"». 
 
Στη γλώσσα της φυλακής, «ψυγείο» ονομάζεται ο χώρος αναμονής, ένα δωμάτιο στο οποίο μπαίνει προσωρινά κάθε κρατούμενος μέχρι να ετοιμαστεί το κελί του. Εκεί δεν υπάρχουν κάμερες, ούτε παρακολουθούνται οι κινήσεις όσων μπαίνουν ή βγαίνουν.
 
Ο Καρέλι βρέθηκε εκεί για δύο ώρες, με εντολή του διευθυντή των φυλακών, διευκρινίζει ο κ. Ραδόπουλος ο οποίος δηλώνει αφοπλιστικά στο newpost: «Φαίνεται ότι κάτι έγινε εκεί μέσα. Αν το έκαναν οι συνάδελφοί μου, πρέπει να τιμωρηθούν. Αρκεί να μην την πληρώσει κάποιος που δεν φταίει».
 

«Όλοι γνωρίζουν τι έχει γίνει»

 
Από την άλλη, «καθαροί» δηλώνουν οι αστυνομικοί του τμήματος Ιτέας, όπου ο ισοβίτης έμεινε σχεδόν τρεις μέρες.
 
«Ο Καρέλι ήρθε χτυπημένος από το Μαλάνδρίνο. Είχε συμπλακεί με κρατούμενους και υπαλλήλους εκεί αφού είχε γίνει το φονικό. Ήρθε σε εμάς με τραύμα στο μάτι. Έμοιαζε ψυχρός και αδιάφορος. Ζήτησε μόνο νερό και φαγητό, ενώ δεν ήθελε να τον δει γιατρός» δηλώνει στο newpost, o πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας, κ. Παρασκευάς Δρόσος
 
Όπως προσθέτει, «όλοι οι αστυνομικοί εδώ καταθέσαμε και ξέρουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το συμβάν. Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη. Όλοι οι αστυνομικοί που ήρθαμε σε επαφή με τον Καρέλι είμαστε κανονικά στα πόστα μας. Ο εισαγγελέας καλά κάνει και ασκεί διώξεις, η δουλειά του είναι. Όλοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε και για αυτό δεν φοβόμαστε γιατί δεν ευθυνόμαστε για κάτι. Ό,τι έγινε θα έγινε στη Νιγρίτα».
 
Ο κ. Δρόσος μάλιστα τόνισε ότι αρκετοί κάτοικοι που μένουν κοντά στο Τμήμα, καθώς και οι εισαγγελείς που είδαν τον Καρέλι θα είχαν καταλάβει από το... πήγαινε έλα στο Τμήμα και την Εισαγγελία αν είχε ξυλοκοπηθεί από αστυνομικούς, ενώ σημείωσε ότι ο ισοβίτης ήαν πάντα υπό την προστασία αστυνομικών υπό το φόβο λιντσαρίσματος και αντιποίνων.