Με χορούς από την περιοχή του Πόντου, διαλέξεις, ποντιακές επιθεωρήσεις και έκθεση φωτογραφιών γιορτάζουν στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη σύσταση των πρώτων οικισμών προσφύγων στη δυτική πλευρά της πόλης.

Όλες οι εκδηλώσεις - αφιέρωμα στην Προσφυγιά και στον Πόντο, που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 4 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης" και στο δημοτικό θέατρο Πολίχνης "Ελλη Παπαναγιώτου".

Καθ' όλη τη διάρκεια των ημερών θα γίνεται συλλογή τροφίμων για το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του Δήμου Παύλου Μελά, προκειμένου να βοηθηθούν άπορες οικογένειες ενόψει των εορτών του Πάσχα.

"Γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια προσφυγιάς και ποντιακού ελληνισμού", δηλώνει ο δήμαρχος, Διαμαντής Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: "Ηδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες δημιουργίας μουσείου προσφυγικού ελληνισμού και μετανάστευσης, στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με επίκεντρο την πληθυσμιακή ομάδα των Ποντίων που αποτελούν το 50% του πληθυσμού των δυτικών συνοικιών".