ΕΛΛΑΔΑ

Ιατροδικαστής: Ούτε βγαλμένα νύχια, ούτε σπασμένα πόδια στον Καρέλι (Βίντεο)

Δημοσίευση 1 Απριλίου 2014, 19:14 / Ανανεώθηκε 1 Απριλίου 2014, 23:24
Facebook Twitter Whatsapp

Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Ανωναράκης άσκησε και νέα ποινική δίωξη στην υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, η οποία αφορά τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Ανωναράκης άσκησε και νέα ποινική δίωξη στην υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, η οποία αφορά τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, ενώ η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου διέψευσε τα περί βασανισμού του θύματος.

Υπενθυμίζεται πως έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψη 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ενώ προηγουμένως είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για βασανισμό με αποτέλεσμα το θάνατο, για απλό βασανισμό και για βαριά σκοπούμενη βλάβη.

Σήμερα το απόγευμα, το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, αφού μελέτησε την δικογραφία που σχηματίστηκε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, εξέδωσε βούλευμα με το οποίο διαβίβασε την υπόθεση στον εισαγγελέα Σερρών.

Αναλυτικότερα, οι διώξεις ασκήθηκαν κατά 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας και κατά παντός υπευθύνου για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου και αστυνομικών υπαλλήλων, ενώ αύριο αναμένονται οι πρώτες συλλήψεις για το θέμα.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο τόπος και χρόνος τέλεσης των θανατηφόρων χτυπημάτων είναι εντός των ορίων του νομού Σερρών, γεγονός το οποίο επί της ουσίας απαλλάσσει από οποιαδήποτε σκιά συμμετοχής στον θανατηφόρο βασανισμό τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ιτέας.

Την υπόθεση επομένως χειρίζονται πλέον οι δικαστικές αρχές των Σερρών.

Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο βαρυποινίτης βασανίστηκε σε χώρο εντός των φυλακών Νιγρίτας, όπου δεν υπήρχαν κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι, αφού ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο κελί του, όπου και εξέπνευσε, ο χώρος καθαρίστηκε, όπως και τα αντικείμενα. Ωστόσο βρέθηκαν σε εξοπλισμό σωφρονιστικών, ίχνη αίματος, στα οποία γίνεται έρευνα για DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Διαψεύδει τα αλβανικά ΜΜΕ η ιατροδικαστής

Στο μεταξύ, θέση για τις περιγραφές των αλβανικών ΜΜΕ που κάνουν λόγο για βασανιστήρια που υπέστη ο Ιλία Καρέλι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, πήρε η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου.

Η κ. Ζαγγελίδου μίλησε στην εκπομπή ΣΚΑΪ του Νίκου Ευαγγελάτου και ήταν κατηγορηματική, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν ούτε βγαλμένα νύχια, ούτε σπασμένα πόδια, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα για τη δεξιά παλάμη, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εγκαυματική αλλοίωση. 

Όσον αφορά τα αλβανικά ΜΜΕ, η εφημερίδα "Gazeta Shqiptare" επικαλείται ιατροδικαστικές πηγές και υποστηρίζει πως ότι διαπιστώθηκαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι του θύματος, κατάγματα στα πλευρά, απουσία νυχιών, σπασμένα πέλματα ποδιών, καθώς και ότι τα χέρια του ήταν καμένα και αλυσοδεμένα. «Οι βασανιστές του προσπάθησαν να του κόψουν και τα γεννητικά όργανα», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά»

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου».

Ακόμη, ο κ. Σκανδάμης με αφορμή τις συνθήκες θανάτου του Ιλία Καρέλι, δήλωσε:

«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου».