current views are: 1

2 Απριλίου 2014
Δημοσίευση09:52

Εξαγοράσιμη 5,5 χρόνων στον Τσοχατζόπουλο για ανακριβές «πόθεν έσχες»

Ποινή 5,5 χρόνων και πρόστιμο 210.000 ευρώ επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

 

Δημοσίευση 09:52’
αρθρο-newpost

Ποινή 5,5 χρόνων και πρόστιμο 210.000 ευρώ επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

 

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, επέβαλε το πενταμελές εφετείο στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», που αφορά το ακίνητο της Ακρόπολης.

Επιπλέον, με την απόφασή του το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 210.000 ευρώ στον πρώην υπουργό, στον οποίο -για πρώτη φορά απ΄όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη- αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ακόμη, του επιβλήθηκε τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Η απόφαση επί της ποινής ελήφθη κατά πλειοψηφία, με δύο μέλη του δικαστηρίου να διατυπώνουν την άποψη ότι στο κ. Τσοχατζόπουλο πρέπει να επιβληθεί μικρότερη ποινή.

Παράλληλα, το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ ο πρώην υπουργός έχει το δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης.

Πιο αναλυτικά, η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, για την οποία σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών και χρηματική ποινή 525.000 ευρώ, αφορούσε τη μη δήλωση του ακινήτου της Ακρόπολης στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2010.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ζήτησε να μην δεχθεί το δικαστήριο τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο πρώην υπουργός, ότι δηλαδή δεν είχε πρόθεση απόκρυψης του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κατά την εισαγγελική λειτουργό , η «παράλειψη» του κ. Τσοχατζόπουλου ήταν με σκοπό ηθελημένης απόκρυψης, καθώς το επίμαχο έτος ήταν το τελευταίο που ο κατηγορούμενος ήταν υποχρεωμένος σε δήλωση «πόθεν έσχες».

Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός «επειδή ήταν η τελευταία δήλωση που υποχρεούνταν να κάνει, θεωρούσε ότι αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό. Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον σε πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς που είναι περισσότερο υποχρεωμένοι από άλλους πολίτες να γνωρίζουν κι όχι να παραβαίνουν τον νόμο. Ήταν ηθελημένη η απόκρυψη. Προέβη ηθελημένα στη μη δήλωση του ακινήτου, για να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων. Ζητώ την ενοχή του».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος, που ήδη εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας, απολογούμενος σήμερα στο δικαστήριο επικαλέστηκε άγνοια νόμου, ενώ επανέλαβε ότι είναι θύμα ενός επικοινωνιακού πολέμου. «Είμαι θύμα μιντιακών συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης, ότι δεν είχε κανένα λόγο να κρύψει οτιδήποτε, ενώ υποστήριξε ότι η αγορά του επίμαχου ακινήτου ήταν η αφορμή να ξεκινήσουν οι επιθέσεις σε βάρος του.

Σημειώνεται ότι με την απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (πρωτοβάθμιο δικαστήριο), είχε διατάξει και τη δήμευση του νεοκλασικού ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έτσι, αν η απόφαση αυτή επικυρωθεί σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο, το σπίτι περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο.


σχετικα αρθρα