Οι εικόνες των ατελείωτων ουρών έξω από τα φαρμακεία στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας αλλά και της επαρχίας αποτελούν πλέον παρελθόν καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν επιστρέψει από χτες στα πόστα τους και οι ελλείψεις σε φάρμακα καλύπτονται μεν σταδιακά, δε.
 
Ωστόσο, τα φαρμακεία δεν επέστρεψαν στο πρότερο ωράριό τους καθώς ακόμη πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας. Από τις 2μμ έως τις 8μμ. θα είναι κλειστά σήμερα τα φαρμακεία της Αττικής αφού οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και συμμετοχή στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί τελικά έπειτα από τις απαγορεύσεις της ΓΑΔΑ λόγω Eurogroup στο Ζάππειο.
 
Την ίδια ώρα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής φαίνεται να έχει ρίξει τους τόνους και να… ανασκουμπώνεται έπειτα από τις σφοδρές συγκρούσεις με την κυβέρνηση και εμπρηστικές δηλώσεις ότι «11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος σας». Στο πλαίσιο αυτό φαρμακοποιοί επιμένουν ότι ο αγώνας τους δεν έχει τελειώσει.
 
Να σημειωθεί ότι ως ευχάριστο νέο από φαρμακοποιούς και γιατρούς ερμηνεύεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ  να αποδεχτεί την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να ανασταλεί το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. 
 
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναμένει την έκδοση υπουργικής απόφασης για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων -όπως ορίζει ο νέος νόμος- προκειμένου να σταματήσει να ορίζει εφημερίες για τα φαρμακεία ευθύνης του, εκτός από διανυκτερεύσεις και εφημερίες αργιών και Κυριακών. Το σκεπτικό αυτής της κίνησης είναι ότι η υποχρέωση των συλλόγων είναι να βγάζουν εφημερίες μόνο όταν τα φαρμακεία είναι κλειστά. Με δεδομένο ότι πλέον τα φαρμακεία θα ανοίγουν όποτε επιθυμούν εντός εμπορικού ωραρίου, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο ΦΣΑ θα ορίζει μόνο διανυκτερεύοντα φαρμακεία και εφημερίες αργιών.
 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών από την πλευρά του προχωρεί τις νομικές ενέργειες κυρίως προς τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά ψηφισθέντων διατάξεων που αφορούν τα φαρμακεία. Ο ΠΦΣ επιπλέον προαναγγέλλει πρωτοβουλίες αντίδρασης «στις σημερινές και τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις».
 
ΑΝ. ΓΑΛ.