current views are: 2

2 Απριλίου 2014
Δημοσίευση16:12

Στην ανακρίτρια Σερρών η δικογραφία για τον θάνατο του Καρέλι (Βίντεο)

Στα χέρια της ανακρίτριας Σερρών βρίσκεται η ογκώδης δικογραφία για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα που φέρεται ότι δέχθηκε ως ‘αντίποινα’ για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου.

Δημοσίευση 16:12’
αρθρο-newpost

Στα χέρια της ανακρίτριας Σερρών βρίσκεται η ογκώδης δικογραφία για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα που φέρεται ότι δέχθηκε ως ‘αντίποινα’ για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου.

Στα χέρια της ανακρίτριας Σερρών βρίσκεται η ογκώδης δικογραφία για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα που φέρεται ότι δέχθηκε ως “αντίποινα” για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Άμφισσας στην εισαγγελία Σερρών, όπου την παρέλαβε αρχικά ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Φίλιππος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία Σερρών, οι διώξεις που ασκήθηκαν χθες από τον εισαγγελέα Άμφισσας Νίκο Αντωναράκη -για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως και πλημμελημάτων- είναι in rem, δηλαδή κατά παντός υπευθύνου (σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας και Μαλανδρίνου, ακόμη και αστυνομικών του ΑΤ Ιτέας). Στην παρούσα φάση, ο εισαγγελέας Σερρών δεν έκρινε σκόπιμο να διευρύνει τις κατηγορίες και περιορίστηκε σε αυτές που απήγγειλε ο συνάδελφός του της Άμφισσας.

H ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή που χειρίζεται εφεξής τη δικογραφία θα αναλάβει τις επόμενες μέρες να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, προκειμένου στη συνέχεια να καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -ως κατηγορούμενα πια- σε απολογία. Η ίδια, πάντως, δεν αποκλείεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης -κάτι που προς το παρόν πάντως δεν έχει συμβεί- εάν και εφόσον κρίνει ότι κάποιοι είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Η απόφαση να διαβιβαστεί η δικογραφία στις Σέρρες ελήφθη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, που έκρινε, με βάση τα συμπεράσματα του εκεί εισαγγελέα, ότι το βασικό αδίκημα, αυτό του «διακεκριμένου βασανισμού κρατουμένου με συνέπεια τον θάνατο» τελέστηκε στις Σέρρες.

Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις

Την ίδια ώρα, “καθαρές” βγήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον 42χρονο Ίλι Καρέλι, κάτι που συνεπάγεται ότι ο Αλβανός βαρυποινίτης δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ιστολογικές εξετάσεις -που θα ρίξουν “φως” στο εάν το τραύματα που εντόπισαν οι ιατροδικαστές στο χέρι του νεκρού Αλβανού και παρουσιάζουν εικόνα ‘εγκαυματικής επιφάνειας’ προήλθαν από ηλεκτροσόκ- θα διενεργηθούν σε εργαστήρι των Αθηνών και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα.

Αραβαντινός: Δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπεύθυνοι για το θάνατο» του αλβανού ισοβίτη Ιλί Καρέλι ανέφερε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ ο αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός.

«Δεν υπάρχει κανένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος σωφρονιστικού υπαλλήλου» είπε χαρακτηριστικά.

Οργισμένη ανακοίνωση των σωφρονιστικών της Νιγρίτας

Στο μεταξύ, δηλώσεις για την υπόθεση έκανε ο γραμματέας των εσωτερικών φρουρών Νιγρίτας, Παναγιώτης Ραδόπουλος. Όπως σημείωσε σε δημοσιογράφους, στις φυλακές επικρατεί «σχετική ηρεμία», ενώ τόνισε ότι οι συνάδελφοί του, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, «δεν είναι καλά». Σε ερώτηση σχετικά με την αίθουσα αναμονής των φυλακών, όπου κρατήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα ο Αλβανός βαρυποινίτης -κι όπου ερευνάται εάν δέχθηκε τα θανατηφόρα τραύματα- είπε ότι αυτή η αίθουσα δεν βιντεοσκοπείται, επιβεβαιώνοντας πάντως από άλλο οπτικό υλικό της φυλακής ότι στην αίθουσα αυτήν «φαίνεται ότι μπαίνουν συνάδελφοι». Ερωτηθείς δε για το εάν συνάδελφοί του επιχείρησαν να σβήσουν ίχνη κακοποίησης στο σώμα του Αλβανού κατά την παραμονή του στην συγκεκριμένη αίθουσα, ο κ. Ραδόπουλος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη διότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιούσαν χημικά μέσα. Για το τελευταίο θέμα, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν «κηλίδες αίματος» στην εν λόγω αίθουσα που δεν σβήστηκαν παρά το γεγονός ότι ο χώρος καθαρίστηκε με νερό από κρατούμενο, όπως συμβαίνει κάθε μέρα και κατά την πάγια πρακτική του καταστήματος κράτησης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας Σερρών, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι “κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναπαράγονται αναληθείς και ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι και με τον καταλογισμό ευθυνών προσδιορίζοντας τυχόν εμπλεκομένους” και πως “ως επί το πλείστον το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ήτοι ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί προβάλλουν ψευδείς ειδήσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του καθένα από τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται μνεία παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, την αρχή της αναλογικότητας και προδικάζουν καταστάσεις”.

Τονίζεται δε ότι “μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακριτική πράξη πολλώ δε μάλλον να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη που να προσδίδει σε κάποιον από τους υπαλλήλους μας την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος αποτελεί υποκείμενο της ποινικής δίκης και έχει συγκεκριμένα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής πανταχού γίνεται αναφορά για εντάλματα σύλληψης τη στιγμή που δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη και κυρίως γίνεται αναφορά ονομαστική, που προσδιορίζει επακριβώς πρόσωπα τα οποία εντέλει και μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας μπορεί να μην εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι διαστάσεις όμως που έχει λάβει το συγκεκριμένο ζήτημα πριν καν εκκινήσουν οι διωκτικές διαδικασίες προτρέχουν και προκαταβάλλουν απολύτως λειτουργούς και κοινή γνώμη”.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους ζητούν “όπως αποκατασταθεί η αλήθεια και ιδίως όπως διακοπεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάδοση των ήδη προβληθέντων ψευδών ειδήσεων, οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, με σκοπό τη μη περαιτέρω προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής, της υπόληψης και των προσωπικών δεδομένων”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κατ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναπαράγονται αναληθείς και ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι και με τον καταλογισμό ευθυνών προσδιορίζοντας τυχόν εμπλεκόμενους. Συγκεκριμένα ως επί το πλείστον το σύνολο των ΜΜΕ, ήτοι ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί προβάλουν ψευδείς ειδήσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του καθένα από τα πρόσωπα, για τα οποία γίνεται μνεια παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, την αρχή της αναλογικότητας και προδικάζοντας καταστάσεις.

Πράγματι πρόκειται για ένα δυσάρεστο και τραγικό γεγονός το οποίο έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς, η οποία αυτή τη στιγμή παραπληροφορείται με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση και σύγχυση τόσο σε αυτή όσο και στα πρόσωπα που εμπλέκουν, αλλά και στο οικείο περιβάλλον των τελευταίων. Χωρίς να ασκηθεί καν ποινική δίωξη σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Νιγρήτας, γίνεται μνεία για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους αλλά και για την εκτέλεση αυτών, ήτοι για τις συλλήψεις τους με επιβολή προσωρινής κράτησης, καθώς και περαιτέρω ψευδείς ειδήσεις για έκδοση βουλευμάτων, για τις ομολογίες στο τμήμα των Εσωτερικών Υποθέσεων, και μάλιστα για τέλεση τριών κακουργημάτων δίχως ωστόσο να αναφέρονται οι πηγές των πληροφοριών αυτών.

Η συνεχής αναπαραγωγή όλων αυτών των ψευδών ειδήσεων δεν πραγματοποιείται αορίστως, αλλά πολύ συγκεκριμένα με λεπτομερείς αναφορές σε ορισμένα πρόσωπο, που ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτά δεν κατονομάζονται ευκόλως εννοούνται και σκιαγραφούνται διότι αναφέρονται κάθε φορά οι ιδιότητες και ο βαθμός του κάθε υπαλλήλου φωτογραφίζοντας τους με ακρίβεια, τη στιγμή που κανένας δεν είναι τυπικά κατηγορούμενος.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή και επισημαίνουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακριτική πράξη, πολλώ δε μάλλον να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη που να προσδίδει σε κάποιον από τους υπαλλήλους μας την ιδιότητα του κατηγορούμενου. Ο κατηγορούμενος αποτελεί υποκείμενο της ποινικής δίκης και έχει συγκεκριμένα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής πανταχού γίνεται αναφορά για εντάλματα σύλληψης τη στιγμή που δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη και κυρίως γίνεται αναφορά ονομαστική, που προσδιορίζει επακριβώς πρόσωπα τα οποία εν τέλει και μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας μπροεί να μην εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι διαστάσεις όμως που έχει λάβει το συγκεκριμένο ζήτημα πριν καν εκκινήσουν οι διωκτικές διαδικασίες προτρέχουν και προκαταβάλλουν απολύτως λειτουργούς και κοινή γνώμη.

Τα γεγονότα καταφάσκουν αδιαμφισβήτητα ότι κανένα δικαίωμα σε αυτή τη “διαδικασία” της “κοινωνικής δίκης” δεν αναγνωρίζεται στους φερόμενους ως δράστες. Ενώ δηλαδή σε δικαστικό επίπεδο όποιος έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου μπορεί να ασκήσει και συγκεκριμένα δικαιώματα, παρά ταύτα σε αυτή την κοινωνική συζήτηση που εξελίσσεται κανείς δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στους εμπλεκόμενους. Και αν ακόμα θεωρηθεί ότι η ενημέρωση αυτή έχει ηθικοκοινωνικό αντίκρισμα, ως μορφή μάλιστα επιβολής κοινωνικοηθικής ποινής, τότε και σε ηθικοκοινωικό επίπεδο πρέπει να αναγνωρίζονται δικαιώματα σε αυτούς που τυχόν εμπλέκονται.

Ιδίως λαμβανομένου υπ όψιν ότι με όλες αυτές τις διαδικασίες συζήτησης και σχολιασμού προσβάλλεται η προσωπικότητα και υπόληψη όσων από τους υπαλλήλους διασύρονται και θίγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα , και παραβιάζεται τα ουσιώδη δικαιώματά μας όπως το τεκμήριο της αθωότητας, η αρχή της αναλογικότητας, όπως επίσης και την αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας καθώς παραβιάσατε τις συναλλακτικές σας υποχρεώσεις που συνιστούν τα εγγενή όρια της ελευθεροτυπίας και ελευθεροστομίας.

Επιπλέον, το βασικότερο είναι η παραπληροφόρηση αυτή και η υπεροβολή ως προς την προβολή του θέματος θέτουν στο στόχαστρο και τις οικογένειες όσων εμπλέκουν, το οποίο και καθιστά επιτακτικό λαμβανομένου υπ όψιν και όσων ανωτέρω αναφέρθηκαν να διακοπεί οποιαδήποτε ψευδής αναφορά στο εξής στο πρόσωπο των “πρωταγωνιστών”.

Με τον ανήθικο τρόπο, καθώς έχουν πλήρη επίγνωση των ψευδών “ειδήσεων” που προβάλλουν καθημερινά, που σχολιάζονται και αναπαράγονται τα γεγονότα και το πως εμπλέκονται τα ονόματά μας σε αυτά δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο για ενημέρωση, αλλά μόνο για επιτηδευμένη παραπληροφόρηση. Δεν υπάρχει κανένα σεβασμός στην προσωπικότητα που αποτελεί θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα, αλλά ούτε και στις οικογένειές μας , οι οποίες ξαφνικά βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ασύστολης παραφιλολογίας χωρίς καν να αναλογίζονται όσοι αναπαράγουν γεγονότα ότι θίγεται ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι, ήτοι η ψυχολογική κατάσταση τουλάχιστον των ανήλικων τέκνων μας.

Εν κατακλείδι ζητούμε όπως αποκατασταθεί η αλήθεια και ιδίως όπως διακοπεί οποιαδήποτε περαιτέρω μελλοντική αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα με σκοπό τη μη περαιτέρω προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής, της υπόληψης και των προσωπικών δεδομένων.

 


σχετικα αρθρα