Υπόμνημα με τις θέσεις του παρέδωσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλλιόπη Νταγιαντα, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης που κλήθηκε σε εξηγήσεις ως ύποπτος για την διάπραξη του αδικήματος της παρότρυνσης κρατουμένων σε εξέγερση, με αφορμή το φαξ που εστάλη από το γραφείο του στις φυλακές Κέρκυρας.

Το επίμαχο έγγραφο φέρεται να αναφέρονταν σε «δυναμικές αντιδράσεις» στα σωφρονιστικά καταστήματα, με αφορμή τη δημιουργία φυλακών ύψιστης ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος ισχυρίζεται στο υπόμνημα του πως δεν έχει προβεί σε καμία παράνομη πράξη και αναφέρει ότι το κείμενο, το οποίο, όπως υποστηρίζει έχει συνταχθεί από ομάδα κρατουμένων για το επίμαχο νομοσχέδιο, ο ίδιος απλώς το διαβίβασε στις φυλακές Κέρκυρας, όπως του ζήτησαν.

Επισημαίνει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το φαξ εστάλη επωνύμως και αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν θα το είχαν προωθήσει αν θεωρούσαν ότι προτρέπει σε παράνομες πράξεις.

Τέλος ο δικηγόρος φέρεται να τονίζει στο υπόμνημα ότι ποτέ δεν επιχείρησε να δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στους εντολείς του και τις δικαστικές αρχές και επικαλείται την παρέμβασή του προκειμένου ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός να παραδώσει το όπλο του, το Δεκέμβριο του 2011, όταν κρατούσε ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές Κορυδαλλού.