Περισσότερα από δέκα εφτά χιλιάδες στρέμματα γης, που παρέμεναν στα αζήτητα εδώ και δεκαετίες, θα παραχωρηθούν  σε αγροτοκτηνοτρόφους με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, εξήγησε ότι πρόκειται για “ξεχασμένες” δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ύστερα από έρευνα.

Όπως είπε, μετά από δύο εβδομάδες το υπουργείο θα προβεί σε διακήρυξη - πρόσκληση, με την οποία θα κληθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις, όμορες με τις εκτάσεις αυτές, να τις αγοράσουν, στην αντικειμενική τους αξία, ή να τις νοικιάσουν, με συμβολικό τίμημα. Πρόκειται για 5.345 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 17.145 στρεμμάτων, και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΣΔΕ.

“Θα παραχωρηθούν με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργηθούν γεωργικές καλλιέργειες, ή εκτροφές ζώων της επιλογής τους, στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούμε, με το «καλάθι προϊόντων της περιφέρειας”.

Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου για το “καλάθι προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας”, στη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός” της ΔΕΘ. Όπως είπε ο υπουργός στην ομιλία του, στόχος του υπουργείου είναι η ανάδειξη της περιοχής σε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, ενώ μεταξύ των προϊόντων εξαγωγικού προσανατολισμού, που προτείνει το υπουργείο για το καλάθι, είναι: βαμβάκι, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδιο, μήλα, σπαράγγι, κρασί - επιτραπέζια σταφύλια, καπνός, αρωματικά -φαρμακευτικά φυτά και φέτα.

Με στόχο την επιτυχή λειτουργία του νέου θεσμού, το υπουργείο προτείνει, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση αγροτοδιατροφικών συμπράξεων, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία δημοπρατηρίου και κέντρου διαμετακόμισης αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα ιδρυθεί κέντρο αγροτικής ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, ότι θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα, ιδιοκτησίας του υπουργείου, ενώ απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, τους ζήτησε να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για την παραγωγή πιστοποιημένων - ποιοτικών προϊόντων.

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όταν μέλη του ΠΑΜΕ και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, εισέβαλαν στην αίθουσα και με συνθήματα αποδοκίμασαν τον κ. Σκανδαλίδη και τους υπόλοιπους ομιλητές.

Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες διέκοπταν τους ομιλητές, ενώ άνοιξαν μέσα στην αίθουσα και πανό, ένα από τα οποία έγραφε: «Βιώνουμε αντιαγροτική πολιτική - κρατάμε μικρό καλάθι - όχι στην ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους αγρότες». Με προτροπή του κ. Σκανδαλίδη ανέβηκαν στο βήμα και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος των αγροτών της ΠΑΣΥ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Γιώργος Ρίσκος, καθώς επίσης και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

"Πρόθεσή μας να ανοίξουν όλα τα εργοστάσια της ΕΒΖ"

Πρόθεσή μας δεν είναι να κλείσουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά να ανοίξουν και τα άλλα δύο, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα των θυγατρικών της ΑΤΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναλειτουργήσουν τα ζαχαρουργεία στην Ξάνθη και στη Λάρισα, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι κάτω από τον έλεγχο της τράπεζας. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι η ΑΤΕ, στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης αποφάσισε ότι θα πρέπει να απεμπλακεί από τη συμμετοχή της σε κάποιες βιομηχανικές μονάδες, όπως η ΕΒΖ.

Εξάλλου, αναφερόμενος και στο θέμα της συνεταιριστικής επιχείρησης "Δωδώνη", επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε ακόμα κάποια απόφαση, αλλά, όπως υπογράμμισε, στις προθέσεις της είναι μέσα σε οποιαδήποτε σύνθεση να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας.