current views are: 2

6 Απριλίου 2014
Δημοσίευση12:58

«Καζάνι που βράζει» οι φυλακές για τον Καρέλι (φωτό)

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές ασφαλείας μετά τον θάνατο του Ιλία Καρέλι που επήλθε από τον βασανισμό του, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες και τα συνδυαζόμενα στοιχεία για αντίποινα των κρατουμένων και μάλιστα με ηχηρό τρόπο.

Δημοσίευση 12:58’
αρθρο-newpost

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές ασφαλείας μετά τον θάνατο του Ιλία Καρέλι που επήλθε από τον βασανισμό του, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες και τα συνδυαζόμενα στοιχεία για αντίποινα των κρατουμένων και μάλιστα με ηχηρό τρόπο.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές ασφαλείας μετά τον θάνατο του Ιλία Καρέλι που επήλθε από τον βασανισμό του, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες και τα συνδυαζόμενα στοιχεία για αντίποινα των κρατουμένων και μάλιστα με ηχηρό τρόπο.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης μιλούν για έντονη «δυσαρέσκεια» των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, η οποία τροφοδοτείται μέρα με τη μέρα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις καταδικαστέες πράξεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων στη Νιγρίτα Σερρών. Ομως, αυτό που φοβούνται περισσότερο, είναι η έντονη δραστηριότητα που υπάρχει σε συγκεκριμένες πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, Δομοκού, Τρικάλων, Νιγρίτας και Μαλανδρίνου. Οι αρχές αξιολογούν ενδείξεις και άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και αφορούν τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας των φυλακών, στο οποίο πρωτοστατούν ποινικοί και αναρχικοί.

Ενδεικτικό του κλίματος εξέγερσης που επικρατεί στις φυλακές, είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το Εθνος της Κυριακής, από το εσωτερικό των φυλακών Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, οι κρατούμενοι της Α’ πτέρυγας Κορυδαλλού των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα σε στάση «αρνούμενοι να αποχωρήσουν από το προαύλιο των φυλακών για μια ώρα μετά τη λήξη του προαυλισμού ως ένδειξη πένθους και οργής για τον θάνατο του συγκρατούμενού τους Ιλία Καρέλι».

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι ίδιοι οι κρατούμενοι της Α’ πτέρυγας, στην οποία ως επί το πλείστον βρίσκονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, δημοσίευσαν τις φωτογραφίες στο Ιντερνετ μαζί με το παρακάτω κείμενο: «Απαιτούμε απ’ το υπουργείο να ζητήσει δημόσια συγνώμη απ’ την οικογένεια του δολοφονημένου κρατούμενου και να βρει και να τιμωρήσει τους ένστολους δολοφόνους που σκότωσαν τον Ιλία Καρέλι. Το χρωστάμε στο νεκρό συγκρατούμενό μας, στον εαυτό μας και στους δεκάδες φυλακισμένους που βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στα σωφρονιστικά κάτεργα. Ή θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας ή θα πεθαίνουμε αργά μέσα στις φυλακές».

Aριστερά συνθήματα

Παράλληλα, με κόκκινη μπογιά και πινέλα στα χέρια έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του προαυλίου των φυλακών. «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει» και «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» με το γνωστό κεφαλαίο άλφα, σήμα των αναρχικών, να υπογράφει το σύνθημα. Σε άλλο τοίχο δεσπόζει το σύνθημα-προτροπή «Αν όχι τώρα, πότε;», που συνοδεύεται από μία μολότοφ και μία χειροβομβίδα και το σήμα της αναρχίας και πάλι. «Φωτιά στα κολαστήρια, βόμβα στα δικαστήρια» και «Το κράτος δολοφονεί κρατούμενους – Ιλία Καρέλι» είναι τα δύο τελευταία συνθήματα που φωτογράφησαν και οι κρατούμενοι και δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο.

Η οργή των κρατουμένων έχει γενικευτεί και σε όλη την επικράτεια και η οργή ξεχειλίζει σε όλες τις φυλακές. Στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα, το 80% των κρατουμένων στις 29/3 αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους το μεσημέρι κάνοντας αποχή συσσιτίου. Από τις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, δημοσιεύονται καθημερινά κείμενα που φέρουν τις υπογραφές των κρατουμένων στις πτέρυγες Β1, Β2, Γ1, Γ2.

Σήμερα Κυριακή, υπάρχει κάλεσμα από τους κρατούμενους στον Κορυδαλλό για πορεία διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές Δομοκού, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ανάλογο κάλεσμα για τις φυλακές Κορυδαλλού. Αντιδράσεις υπάρχουν και στις φυλακές Κέρκυρας, ενώ οι κινητοποιήσεις για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που είχαν ξεκινήσει πριν τη δολοφονία Καρέλι, όπως στις φυλακές Διαβατών που 580 κρατούμενοι απείχαν από το συσσίτιο, εντάθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Συνθήματα κατά αστυνομικών και των εγκλείστων χρυσαυγιτών

Αίσθηση προκάλεσε και η δημοσίευση βίντεο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο οποίο κρατούμενοι φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών. Ο φακός έχει βιντεοσκοπήσει τους κρατουμένους την ώρα που λένε το σύνθημα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», ως «ένδειξη πένθους και οργής για τον θάνατο του συγκρατούμενού τους, Ιλία Καρέλι».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στις γυναικείες πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού.

«Ερχονται κρεμάλες»

Εκεί όπου κρατούνται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χρ. Παππάς, Ι. Λαγός και Γ. Γερμενής, οι κρατούμενοι φώναξαν δυνατά «Φασίστες κο@@@λες έρχονται κρεμάλες» απευθυνόμενοι, κατά δήλωσή τους, στους χρυσαυγίτες συγκρατούμενούς τους. Η δραστηριότητα στις φυλακές είχε εντοπιστεί από τις Αρχές πριν από τον θάνατο του Καρέλι, η οποία όμως τώρα έχει γίνει πιο έντονη από ποτέ, αφού εκτιμάται ότι οι κρατούμενοι θα προσπαθήσουν με κάθε μέσο να σταματήσουν τη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Κείμενο που αναφέρεται σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις διακινείται στις φυλακές, με το οποίο καλούνται όλοι οι κρατούμενοι να οργανωθούν, να συντονιστούν και να κινητοποιηθούν «ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στην αδικία και τη στέρηση των δικαιωμάτων μας».


σχετικα αρθρα