Τη διαδρομή του έργου και τις μελέτες που το συγκροτούν, για τη δημιουργία του πρώτου Ναυτιλιακού Μουσείου στα Καρδάμυλα της Χίου -καθώς οδεύει προς την τελική ευθεία- παρουσίασε σήμερα σε σχετική ημερίδα στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη», υπεύθυνη για τη σύσταση και τον συντονισμό του έργου του Ναυτιλιακού Μουσείου.

Στην εκδήλωση, που τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου της χιακής και ειδικότερα της καρδαμύλιας παροικίας στην πρωτεύουσα αλλά και άνθρωποι από την πολιτική ηγεσία του τόπου, το κοινό ενημερώθηκε για τη διαδρομή και την ολοκλήρωση της πορείας του έργου δημιουργίας του μουσείου, μέσω της σύνταξης και υποβολής των μελετών, κτηριολογικών και μουσειολογικών, ενώ παράλληλα όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Γιανάρης, το έργο θα ενταχθεί στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014- 2020 αμέσως μετά το άνοιγμα της σχετικής πρόσκλησης από την περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου που χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Χίου και τον σύλλογο «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη» στοίχισε περίπου 260.000 ευρώ, ενώ το έργο της κατασκευής του Μουσείου υπολογίζεται (βάση των τευχών δημοπράτησης) ότι θα κοστίσει 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, που στήριξε το έργο της μελέτης από τα πρώτα του βήματα, ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν με κόπο και αγάπη γι΄αυτό το εκπόνημα και ανέφερε μεταξύ άλλων: « Ο ρόλος ενός τοπικού μουσείου είναι να συμβάλει στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας τόσο για τους κατοίκους- για τους Έλληνες-, αλλά κυρίως για τους επισκέπτες μας. Το Ναυτιλιακό Μουσείο θα προβάλει την Ελλάδα στον κόσμο, τη ναυτική δύναμη και τη ναυτική παράδοση του τόπου μας σαν ένα σύγχρονο υψηλών απαιτήσεων μουσειακό ίδρυμα, όπως ακριβώς αρμόζει στην ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση του τόπου μας».

Το Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμυλίων που θα στεγαστεί σε δύο εφαπτόμενα κτίρια, το ιστορικό δημοτικό σχολείο «Καρράδειο» και τον πρώην νηπιακό σταθμό, στοχεύει στην ανάδειξη και διασφάλιση της μεγάλης ναυτικής παράδοσης του τόπου, ενώ παράλληλα μέσα από το πλούσιο ψηφιακό υλικό, τις προφορικές μαρτυρίες και τα εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία της ναυτιλίας, διαμέσου των αιώνων, θα αποτελέσει κοιτίδα γνώσης και ενημέρωσης των νέων για τη θάλασσα.

«Το μουσείο θα αντιπροσωπεύει επάξια την καρδαμυλίτικη ναυτιλία. Θα είναι ένα μουσείο σύγχρονο και πρωτοποριακό που θα ανανεώνεται συνεχώς, με χαρακτήρα επιμορφωτικό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας δεν θα μένει μόνο στον χώρο του κτηρίου, αλλά θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο» ανέφερε η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη», Φωτεινή Ξυλά- Φαφαλιού.

«Ο επισκέπτης φεύγοντας θα έχει κατανοήσει αυτή τη διαδρομή του θαύματος και της πορείας και τους λόγους που δημιούργησαν και που δημιουργούν. Το μουσείο θα παρουσιάζει όχι μόνο το ιστορικό παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον. Το σημαντικότερο όμως απ' όλα είναι ότι πρόκειται για ένα μουσείο που μεταφέρει την παιδεία του στους νέους ανθρώπους, φέρνοντάς τους πιο κοντά στη θάλασσα» συμπλήρωσε η κ. Φωτεινή Ξυλά- Φαφαλιού.

Το μουσείο θα έχει επίσης διαδραστικό ρόλο, καθώς μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα δημιουργηθεί μια ειδική διαδρομή για παιδιά και εφήβους με θέμα «Γίνε καπετάνιος». Επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος προσφέρουν ένα «νήμα», όπου γονείς και παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν μαζί, για να δουν το Μουσείο μέσα από διαδικασία ανακάλυψης και παιχνιδιού.

Στην εκδήλωση, η κ. Φωτεινή Ξυλά- Φαφαλιού αναφέρθηκε και στον νέο ρόλο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, όσον αφορά πλέον την υποστήριξη του Μουσείου, στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του, στον αναπτυξιακό του ρόλο για τα Καρδάμυλα, τη Χίο και το Αιγαίο.

Τις παρουσιάσεις των μελετών για το Ναυτιλιακό Μουσείου Καρδαμύλων, έκαναν η κ. Ελ. Ζερβουδάκη- αρχιτέκτων μελετητής κτιριακών και μουσειογραφικών μελετών, η κ. Ελεάννα Βλάχου- ιστορικός, μουσειολόγος, υπεύθυνη της ιστορικής και μουσειολογικής μελέτης, η κ. Δήμητρα Βασιλάκου- γραφίστρια, υπεύθυνη της γραφιστικής μελέτης και ο κ. Γιάννης Θεοτοκάς επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπεύθυνος της μελέτης για τη σύγχρονη ναυτιλία των Καρδαμύλων. Ακόμη στην εκδήλωση μίλησαν οι Μανώλης Νικολαΐδης- ειδικός σύμβουλος ΝΜΚ και Ευάγγελος Γρυπιώτης- μικροναυπηγός, υπεύθυνος της κατασκευής των 4 ιστορικών μοντέλων του ΝΜΚ.

TAGS