Οδηγίες και συμβουλές προς το καταναλωτικό κοινό για την ασφαλή χρήση των πασχαλινών ειδών που κυκλοφορούν, δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Ειδικότερα, το κέντρο εφιστά την προσοχή αναφορικά με τη χρήση κεριών και λαμπάδων, συνιστώντας στους καταναλωτές, όταν βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό και τα κρατούν αναμμένα, να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας, από τους διπλανούς. Συνιστά δε, τα παιδιά να βρίσκονται υπό επιτήρηση, «καθώς οι λαμπάδες είναι συνήθως διακοσμημένες, με εύφλεκτα υλικά».

Μεταξύ άλλων, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι τα διακοσμητικά κεριά, στη βάση τους ή στη συσκευασία τους, πρέπει να φέρουν οδηγίες ασφαλούς χρήσης στα ελληνικά και υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που φέρουν σύμβολα που δεν είναι κατανοητά, τότε θα πρέπει να ρωτάμε τον πωλητή.

Για την ασφαλή χρήση των κεριών τονίζεται -μεταξύ άλλων- πως δεν πρέπει ν' αφήνουμε τα κεριά να καίγονται, χωρίς επίβλεψη, τα τοποθετούμε όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση, τα κρατάμε μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα και έπιπλα, βιβλία, δεν τα αφήνουμε να καούν εντελώς και δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα.

Σχετικά με τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά, που περιέχουν παιχνίδια, το ΚΕΠΚΑ τονίζει ότι δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των τριών χρόνων.