Στη Θεσσαλονίκη θα "δέσει" από αύριο έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου το ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο "Mir" του Κρατικού Πανεπιστημίου θαλάσσιας και ποτάμιας ναυσιπλοΐας "Ναύαρχος Μακάροφ" της Αγίας Πετρούπολης.

Το "Mir" πραγματοποιεί θαλάσσια πορεία, με σύνθημα "Δόξα στο Ρωσικό Ναυτικό!", η οποία είναι αφιερωμένη στην 300η επέτειο της ναυμαχίας, υπό τις εντολές του Πέτρου του Πρώτου, επί του Στόλου της Σουηδίας στο ακρωτήριο Gangut, που αποτελεί την πρώτη νίκη στην ιστορία του ρωσικού στόλου.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ταξιδιού, αγιογραφήθηκε στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στην Αγία Πετρούπολη, η εικόνα του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαντίμιρ, προς τιμή της νίκης της Ρωσίας στον Βόρειο Πόλεμο. Η εικόνα παραδόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου, όπου την Πέμπτη 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή αγιασμού της, παρουσία αντιπροσωπείας όσων συμμετέχουν στη θαλάσσια πορεία του "Mir", με επικεφαλής τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Σ.Ο. Μπαρίσνικοφ. Στη συνέχεια, η εικόνα θα "ταξιδέψει" με το ρωσικό ιστιοφόρο στην Αλεξανδρούπολη -επόμενο σταθμό του ταξιδιού- και στη συνέχεια σε τόπους στρατιωτικής δόξας του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο (Τσεσμέ, Ναυαρίνο) καθώς επίσης και στη Βαλτική (Νήσοι Άλαντ, χερσόνησος Hanko).

Το "Mir" θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στον Αύγουστο, με τελευταίο "σταθμό" την Αγία Πετρούπολη, όπου θα γίνει και η πανηγυρική παράδοση της εικόνας του Αγίου Βλαδίμηρου στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Το ιστιοφόρο "Mir" θα παραμείνει ανοικτό για επισκέψεις από το κοινό, στις 9 και 10 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στην προβλήτα του Επιβατικού Σταθμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Ένα ιστιοφόρο με διακρίσεις

Το "Mir", κατασκευής 1987, είναι ένα τρικάταρτο σκάφος με πλήρη εξοπλισμό ιστιοφόρου. Το μήκος του σκάφους είναι 109,6 μ., το βύθισμα 6,6μ., το πλάτος 14μ., το συνολικό εμβαδόν των ιστίων 2771 τ.μ., το ύψος του μεσαίου καταρτιού 49,5μ.

Το ρωσικό ιστιοφόρο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 200 επιβάτες και έχει επανειλημμένα κερδίσει βραβεία στους πλέον φημισμένους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του Cutty Sark. Το 1992 νίκησε τη μεγάλη ρεγκάτα, αφιερωμένη στην 500η επέτειο ανακάλυψης της Αμερικής.