Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Δυόμιση ώρες κράτησε η κατάθεση του τέως γ.γ. της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκου, στην εισαγγελέα Καλλιόπη Νταγιάντα, στο πλαίσιο της έρευνας για το βίντεο, που δημοσιοποίησε ο κατηγορούμενος για «εγκληματική οργάνωση» βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ότι «η συνάντηση δεν ήταν κρυφή, έγινε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας» επισημαίνοντας ότι «η συνάντηση ήταν ανοιχτή, μπορεί να μπήκαν και να βγήκαν κι άλλοι».

Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά 99% τον έχει μαγνητοσκοπήσει ο Κασιδιάρης. Επανέλαβε ότι οι συναντήσεις ήταν στο πλαίσιο της προσέγγισης, με προσωπική του απόφαση, με τα στελέχη της Χ.Α. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν ενημέρωνε κανέναν για το περιεχόμενο των συναντήσεων, ούτε τον πρωθυπουργό, ενώ σημειωσε ότι όσα είπε στον Κασιδιάρη είναι ήδη δημοσιευμένα ή είναι ψευδή. Ο κ. Μπαλτάκος τόνισε ότι εκείνη την περίοδο, τον Οκτώβριο του 2013, μετά τις προφυλακίσεις των στελεχών της Χ.Α. είχε πολιτικές διαφωνίες για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγή.

«Το σύνθημά μου τότε ήταν "μην τους κάνουμε ήρωες". Συγκεκριμένα τόνισε ότι θεωρούσε  πως η δολοφονία Φύσσα είναι υπέραρκετή, ότι «μιλάει το αίμα» και ότι με όλο αυτόν τον τρόπο, δόθηκε το δικαίωμα στους χρυσαυγίτες να μιλάνε για πολιτική δίωξη κάτι που «στον ταξιτζή, στη νοικοκυρά και στον απλό πολίτη ακούγεται περίεργο». 

Ο κ. Μπαλτάκος είπε ότι θέλει να διωχθεί ποινικά ο Ηλίας Κασιδιάρης, κάνοντας λόγο για αυτεπάγγελτα διωκόμενο κακούργημα, επισημαίνοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει.

Για τον γιό του είπε ότι κανένας δεν μπορεί να μιλήσει άσχημα γι' αυτόν, αλλά σε κάθε περίπτωση «δεν είναι βουτυρόπαιδο της φραπεδιάς που βλέπει τουρκικά σίριαλ. Σε ερώτηση για το εάν τον έχει πικράνει όλη αυτή η κατάσταση απάντησε «εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ο κ. Μπαλτάκος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την «κατηγορία», που του αποδίδεται ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, και απάντησε: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΝΔ».