Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Μετά τους φαρμακοποιούς και οι εργολήπτες δηλώνουν "χρεωμένοι ως το λαιμό" εξαιταίς οφειλών του ίδιου του κράτους. Πάνω από 2,5 δισεκατoμμύρια ευρώ είναι το χρέος του Δημοσίου προς τους μικροεγολάβους, οι οποίοι για έργα που έχουν εκτελέσει σε δήμους όλης της χώρας από το 2002 και έπειτα...δεν έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ!

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, (ΣΠΕΔΕΠ), κ. Μανόλης Κλαπαδάκης, καταγγέλει στο newpost ότι "οι περισσότεροι στον κλάδο μας θα μπούμε στη φυλακή. Τα απλήρωτα από τους δήμους έργα που έχουμε και είχαμε αναλάβει από το 2002 μέχρι σήμερα  και ο νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή για την φοροδιαφυγή, θα μας στείλουν φυλακή. Αδυνατούμε να πληρώσουμε το ΦΠΑ γιατί οι δήμοι δεν μας τον κατάβαλλουν, δεν έχουμε να πληρώσουμε τους εργατοτεχνίτες των εταιριών μας και κλείνουμε τις επιχειρήσεις μας... δεν μπορούμε πλέον να συντηρήσουμε τις οικογενείες μας".

Ο ΣΠΕΔΕΠ έχει απευθυνθεί για το εν λόγω πρόβλημα στον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση, όπως και στον υπουργό Οικονομικών , κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, ο κ. Παπακωσταντίνου δεν αποδέχτηκε ούτε το αίτημά τους για διάλογο, ενώ ο κ. Ραγκούσης δήλωσε αδυναμία επίλυσης του προβλήματος.

"Ο πιο διεφθαρμένος μηχανισμός του κράτους είναι οι δημοτικές αρχές. Δημοπραττούσαν εδώ και χρόνια έργα χωρίς να έχει εγκριθεί η απαραίτητη χρηματόδοτηση. Αναλαμβάναμε τα έργα, τα υλοποιούσαμε και μόλις ζητούσαμε τα δεδουλευμένα οι δήμαρχοι προφασίζοταν ότι το κράτος δεν τους κατέβαλε το κονδύλι. Στην ουσία, χρησιμοποιούσαν τα κονδύλια για τα δημοτικά έργα σε προσλήψεις υπαλλήλων και "ρουσφέτια". Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δήμων που ακόμη και σήμερα δημοπραττούν έργα χωρίς να υπάρχουν λεφτά στο ταμείο του δήμου...μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου" εξηγεί ο κ. Κλαπαδάκης.

Κάθε χρόνο κάθε δήμος της χώρας δημοπραττεί έργα για σχολεία, γήπεδα, δρόμους, πτέρυγες νοσοκομείων αξίας 30.000 έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Εσωτερικών χορηγεί κάθε τρεις μήνες στους δήμους την ΣΑΤΑ για επενδυτικές δρατηριότητες. " Που πάνε αυτά τα κονδύλια εφόσον οι εργολάβοι δεν πληρώνονται, γιατί διοχετεύουν οι δήμαρχοι αυτά τα χρήματα σε άλλους μηχανισμούς αντί να πληρώσουν τους μικροεργολάβους"; αναρωτίεται ο κ. Καλπαδάκης.

Στην πραγματικότητα, στην πλειονότητά τους οι Δήμοι όλης της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ σχεδόν όλοι παρουσιάζουν έλλειμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, οι εργολήπτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που δύσκολα επιδέχεται λύση σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Και αυτό διότι εκτός από τα δεδουλευμένα δεν τους έχει καταβληθεί ούτε ο ΦΠΑ με αποτέλεσμα να βρεθούν "αδίκως", όπως λένε οι ίδιοι, υπόλογοι για φοροδιαφυγη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΠΕΔΕ, ο Δήμος Αθηναίων χρωστάει 10.000.000 ευρώ σε δέκα εργολάβους, ενώ ο Δήμος Πειραιά χρωστάει 300.000.000 ευρώ για έργα τον τελευταίων μόνο πέντε ετών. "Πάνω από 350 επιχειρήσεις εργοληπτών για μικρά και μεσαία δημοτικά έργα έχουν χρεοκωπήσει τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των απλήρωτων οφειλών από το κράτος" προθέτεο ο κ. Κλαπαδάκης και προσθέτει ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν πληρωθούν ή δεν βρεθεί μια λύση με το υπουργείο Εσωτερικών.

Για αυτό το λόγο, οι εργολήπτες έχουν αποφασίσει αποχή από οποιαδήποτε δημοπρασία δημοτικού έργου εως ότου εξοφληθούν όλες οι οφειλές του Δημοσίου. Ό, τι έργο έγινε, έγινε λοιπόν στους δήμους. Οι υποδομές σύντομα θα αρχίσουν να ρημάζουν...