Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Οι πρώτες αντιδράσεις στην αγορά από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ήταν, φυσικά, θετικές.

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, επικράτησε η αγωνία.

Όπως λένε στο newpost άνθρωποι που γνωρίζουν πως λειτουργεί στην πράξη η ανταλλαγή... τιμολογίων, μέχρι να φανεί στην πράξη, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.

Προβλεπόταν στο πολυνομοσχέδιο αλλά αποσύρθηκε

Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ με τα χρέη προς το δημόσιο, όπου το κράτος αποδεικνύεται... «μπαταχτσής»,  ήταν πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Μάλιστα, σχετική διάταξη είχε περιληφθεί και στο πολυνομοσχέδιο, η οποία τελικά αποσύρθηκε για να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται εντός του Απριλίου – σύμφωνα με κυβερνητική εξαγγελία.

Όπως αποκαλύπτει στο newpost ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Νικόλαος Πατέλης, στην διάταξη προβλεπόταν πως, από τη στιγμή που ένα τιμολόγιο φτάνει σε κάποια κρατική υπηρεσία που οφείλει να το αποπληρώσει, οι φορέας έχει την υποχρέωση σε 5 ημέρες να ενημερώσει μια κεντρική σελίδα με το ποσό του ΦΠΑ. Έτσι, όταν η επιχείρηση θα κατέθετε την περιοδική της δήλωση, αυτομάτως το ποσό θα αφαιρούνταν ως πληρωθέν.


Πώς θα εφαρμοστεί και τί προβλήματα θα προκαλέσει


«Τώρα δεν ξέρουμε ακριβώς τί θα κάνουν», λέει στο newpost ο κ. Πατέλης ο οποίος φοβάται πως θα υπάρξουν αρκετά παρατράγουδα.

«Μια παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί είναι πως μια επιχείρηση, όχι μόνο πουλάει αλλά και αγοράζει με τιμολόγια. Από αυτά που αγοράζει αφαιρεί τον ΦΠΑ τον οποίο συμψηφίζει με αυτό που πρέπει να καταβάλει στο δημόσιο.  Σε αρκετές περιπτώσεις το ποσό βγαίνει πιστωτικό, δηλαδή ο επιχειρηματίας έχει να λαμβάνει από το κράτος. Αυτό πρέπει να το προσέξουν, με ποιον τρόπο θα το εφαρμόσουν».

Όσο για την εξαγγελία να επεκταθεί ο συμψηφισμός χρεών και ΦΠΑ και στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος:

«Δεν βλέπω κάποια διαδικασία που να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά. Μια σκέψη που είχε ο γενικός γραμματέας εσόδων ήταν να καθιερωθεί η αντίστροφη πορεία: Να πληρώνεται κατευθείαν στο δημόσιο από τον επιχειρηματία που αγοράζει και όχι στους προμηθευτές που μπορεί να το παρακρατούν. Μα ήταν πάγια τακτική, αυτοί που το παρακρατούσαν το συμψήφιζαν με άλλα έξοδα. Τώρα σου λέει το δημόσιο “έχεις να λαμβάνεις από μένα”. Όμως όλη η συζήτηση γίνεται ακριβώς για αυτό το λόγο: επειδή το δημόσιο δεν πληρώνει τις οφειλές του».