Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. διοργάνωσαν για 2η συνεχή χρονιά το Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια “EXPOSEC-DEFENSEWORLD 2014” στις 7 & 8 Απριλίου 2014, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Αμύνης - ΕΛΕΑΑ, του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας - ΚΕΜΕΑ και του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού – ΣΕΚΠΥ.
 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος χαιρετίζοντας, σημείωσε: «Ένα μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε. Περάσαμε έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για ανεπτυγμένη χώρα.  Όμως, με μεγάλη προσπάθεια, αξιοθαύμαστη κοινωνική συνοχή και με μεγάλο κόστος στην πραγματική οικονομία, πήραμε τα δύσκολα μέτρα για να πετύχουμε δημοσιονομική προσαρμογή και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας μας».

Και συνέχισε: «Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα και μας δίνει την δυνατότητα να συζητάμε πλέον την επάνοδο μας στις διεθνείς χρηματαγορές». Επεσήμανε δε, ότι «Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων οφείλουμε να εντάξουμε και την αναδιάρθρωση της αμυντικής  μας Βιομηχανίας προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό.  Όχι ασφαλώς γιατί αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μόνο, αλλά αφενός γιατί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό και ευαίσθητο τμήμα της εθνικής οικονομίας και αφετέρου γιατί μια ισχυρή και υγιής αμυντική βιομηχανία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής Άμυνας και κρίσιμο παράγοντα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας μας».
 
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, κατά τον χαιρετισμό της, δήλωσε: «Η χάραξη μιας κοινής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχει ιδιαίτερη σημασία. Με άξονες την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και ανάπτυξη, τη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού και τη συνεργασία, θα αναπτυχθεί μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Αμυντική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση». Επεσήμανε: «Η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην αλυσίδα των προμηθειών αμυντικού υλικού είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη και ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία μπορεί να  είναι, κάτω από προϋποθέσεις, αληθινός χρυσός.

Είναι πεποίθησή μου ότι τα κριτήρια αναδοχής μέρους των μεγάλων συμβάσεων που ανατίθενται σε μεγάλες βιομηχανίες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνοκρατικά. Θα πρέπει να είναι και γεωγραφικά. Θα πρέπει να είναι και πολιτικά. Οι βιομηχανίες της ΕΕ δεν είναι αντίπαλοι, είναι συνέταιροι και πρέπει να δρουν ανάλογα, αν επιθυμούμε η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική βάση να είναι ποσοτικά συγκρίσιμη και ποιοτικά ανώτερη από άλλες» και συμπλήρωσε: «Μετά την Ουκρανική κρίση, αλλά και τις αλυσιδωτές αιματηρές αραβικές εξεγέρσεις από τη Λιβύη έως το Συριακό εμφύλιο, αντιλαμβανόμαστε ότι για τις περιοχές που βρίσκονται εγγύτερα τους, αποτελεί ζωτικής σημασίας επιλογή η ενίσχυση των υποδομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τόσο η φύλαξη των συνόρων, όσο και η διεξαγωγή επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές απαιτεί ασφάλεια εφοδιασμού που επιτυγχάνεται ή τουλάχιστον διευκολύνεται με υποστήριξη εκ του σύνεγγυς. Συνεπώς, οι βιομηχανικές υποδομές των πλησιέστερων χωρών παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και η βελτίωσή τους αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον». 

Ο Γιάννης Ταφύλλης, Υπεύθυνος για Θέματα Άμυνας, Μέλος Τμήματος Εξωτερικής & Αμυντικής Πολιτικής, ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε: Για το είδος των ΕΔ που χρειάζεται η χώρα: είναι ΕΔ μικρότερου σχήματος, μεγαλύτερου βαθμού ευελιξίας και μικρότερου κόστους. Είναι ΕΔ, που εστιάζουν όχι σε αριθμητικά μεγέθη αλλά σε  ποιοτικούς δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Είναι ΕΔ που αξιοποιούν στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό και την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Είναι ΕΔ, χωρίς αδιαπέραστα και ανεξέλεγκτα στεγανά, ανοιχτές στον έλεγχο και την επίβλεψη από το κοινοβούλιο, από νέους, καινοτόμους θεσμούς και από ανεξάρτητες αρχές στα  πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών. Τέλος, είναι ΕΔ που έχουν  στέρεο δημοκρατικό προσανατολισμό και ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. 

Για το σχεδιασμό της Άμυνας: στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται ένα νέο πλαίσιο αρχών, κανόνων και ιεραρχημένων προτεραιοτήτων για τον σχεδιασμό της Άμυνας που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σταδιακά από ένα αριθμητικό σε ένα ποιοτικό μοντέλο,  αποκαθιστώντας την αναγκαία ισορροπία μεταξύ των βασικών συντελεστών και αλλάζοντας δραστικά τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. 

Ο Ernest Herold, Deputy Assistant Secretary General, Defense Investment, NATO HQ, δήλωσε κατά την ομιλία του: « Αναγνωρίζουμε πλήρως την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διατήρηση μιας ισχυρής τεχνολογικής και βιομηχανικής αμυντικής βάσης. Παράλληλα δε στο ΝΑΤΟ, εστιάζουμε στην υπερατλαντική διάσταση αυτής της πρόκλησης. Φέρουμε από κοινού τη ισχύ Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, ένας συνδυασμός τον οποίο μπορούμε και επιβάλλεται να διατηρήσουμε».