Η Τρίπολη, με επίκεντρο την ανακαινισμένη πλατεία Άρεως, κρατάει τα σκήπτρα στον εορτασμό της κορυφαίας γιορτής της χριστιανοσύνης. Το παραδοσιακό Πάσχα αποτελεί μια ανοικτή γιορτή σ' όλη την πόλη, με ψητά αρνιά στις σούβλες, άφθονο μοσχοφίλερο από τους αμπελώνες της Μαντινείας και τοπικά συγκροτήματα να δίνουν τον ρυθμό σ' ένα γλέντι, όπου ντόπιοι κι επισκέπτες γίνονται ένα και διασκεδάζουν.

Οι γιορτές ξεκινούν τη Μεγάλη Τετάρτη, με την αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρα στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Βαρσών, όπου ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος θα πλύνει τα πόδια δώδεκα ιερέων, αναπαριστώντας τον Ιησού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή εντυπωσιάζει η περιφορά του επιταφίου νωρίς το απόγευμα στο Άλσος Αγίου Γεωργίου, ενώ το βράδυ της Ανάστασης, μετά το Χριστός Ανέστη από τον εξώστη του Αγίου Βασιλείου, με το αναστάσιμο φως ανάβουν οι κληματόβεργες στην πλατεία Άρεως και σε όλες τις γειτονιές, προκειμένου ως το πρωί να έχει «γίνει» η θράκα για να ψηθούν τα σουβλιστά αρνιά.

Με το χάραμα, οι σούβλες αρχίζουν να «γυρίζουν» κι από νωρίς το πρωί όλοι βγαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες, γίνονται μια παρέα και γλεντούν ως το απόγευμα που θα σημάνει ο εσπερινός της Αγάπης, στη μητρόπολη.

Τη Δευτέρα του Πάσχα το γλέντι συνεχίζεται στην Αγία Τριάδα, δίπλα στο πανεπιστήμιο, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία οι οβελίες είναι έτοιμοι κι αρχίζει ο χορός, ενώ το βράδυ τη σκυτάλη παίρνει η γειτονιά Μπασιάκου, με παραδοσιακή μουσική και διασκέδαση ως το πρωί της Τρίτης.

Η Τρίπολη έχει βάλει τα γιορτινά της και προσκαλεί όλους όσους θέλουν να γιορτάσουν παραδοσιακά το Πάσχα, να αφήσουν πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας και να συμμετάσχουν στη γιορτή.