current views are: 2

10 Απριλίου 2014
Δημοσίευση06:56

Οι… συμβολισμοί του τρομοκρατικού χτυπήματος, το σημείο και η Μέρκελ

Μόλις πριν τρεις μέρες το newpost έγραφε για τους φόβους της Αντιτρομοκρατικής για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στο άμεσο διάστημα και τελικώς η ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώθηκε με το σημερινό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας με παγιδευμένο αυτοκίνητο. 

Δημοσίευση 06:56’
αρθρο-newpost

Μόλις πριν τρεις μέρες το newpost έγραφε για τους φόβους της Αντιτρομοκρατικής για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στο άμεσο διάστημα και τελικώς η ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώθηκε με το σημερινό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας με παγιδευμένο αυτοκίνητο. 

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Μόλις πριν τρεις μέρες το newpost έγραφε για τους φόβους της Αντιτρομοκρατικής για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στο άμεσο διάστημα και τελικώς η ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώθηκε με το σημερινό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας στις 6 το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο στην οδό Αμερικής μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Όπως εγραφε το newpost την περασμένη Δευτέρα το τελευταίο διάστημα ο φόβος για ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα παρέμενε διάχυτος αφού η… ηρεμία των τελευταίων εβδομάδων έπειτα από ένα μπαράζ μικρών και μεγάλων χτυπημάτων και το γεγονός ότι οι δραπέτες Χριστόδουλος Ξηρός και Νίκος Μαζιώτης, όπως και τα μέλη των οργανώσεων που ευθύνονται για το χτύπημα στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι αλλά και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής παραμένουν ασύλληπτοι δημιουργούσαν ερωτήματα.

Οι… συμβολισμοί

Είναι προφανές ότι οι τρομοκράτες στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν συγκεκριμένο στόχο ούτε ήθελαν νεκρούς, ωστόσο η επίθεσή τους μάλλον αποτελεί ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις και… προμήνυμα ίσως νέων ισχυρότερων χτυπημάτων.

Ένας από τους αποδέκτες είναι μάλλον η κυβέρνηση και η επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αύριο, ενώ χτες μόλις η χώρα βγήκε στις Διεθνείς Αγορές. Το χτύπημα έρχεται στην «επέτειο» τεσσάρων ετών της εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη, στις 9 Απριλίου 2010. Η ίδια οργάνωση έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, η επίθεση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ενώ σε εξέλιξη είναι η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και τα μέτρα αστυνομεύσης είναι αυξημένα συνιστά σοβαρό «πλήγμα». Οι τρομοκράτες εκτός των άλλων ήθελαν να δείξουν ότι… αιφνιδίασαν την Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Τα πολλαπλά μηνύματα που προσδιορίζουν το χτύπημα δεν είναι τυχαία ούτε χρονικά καθώς γνώριζαν ότι από αύριο θα τεθούν σε ισχύ σοβαρά αστυνομικά μέντρα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης Μέρκελ, ενώ χτες μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Αν και μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και αναμένεται η προκήρυξη, αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν την οργάνωση ΟΛΑ που είχε αναλάβει και την επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από το χτύπημα, χωρίς όμως να υπάρχει σχετική ένδειξη. Ωστόσο, η επιλογή του… παγιδευμένου αυτοκινήτου δεν… δείχνει οργανώσεις τις νεοτρομοκρατίας αλλά παραπέμπει στην παλιά τρομοκρατία με 17Ν και Επαναστατικό Αγώνα. Δεν αποκλείεται όμως η αλλαγή τακτικής μιας νέας οργάνωσης ή ο «δάκτυλος» ενός από τους τρομοκράτες, Νίκο Μαζιώτη και Χριστόδουλο Ξηρό που παραμένουν ασύλληπτοι. Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά για την ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με τις έρευνες, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν στην οδό Αμερικής, πολύ κοντά στην οδό Πανεπιστημίου σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο μάρκας Nissan Sunny και καταθέσεις δίνουν άνδρες που εργάζοταν ως σεκιούριτι και βρέθηκαν κοντά στο σημείο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι άγνωστα άτομα έφυγαν με μοτοσυκλέτα από το σημείο πριν αποκλειστεί η περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκινήτο ήταν κλεμμένο προ πέντε ημερών από την Καισαριανή. Πυροτεχνουργοί παραμένουν στην περιοχή και εξετάζουν σπιθαμή σπιθαμή την περιοχή και το κέντρο είναι κλειστό.


σχετικα αρθρα