Στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται σήμερα ο διεθνής Τύπος.

Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου αναφέρονται στην επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές σχολιάζοντας θετικά το εγχείρημα. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου n-tv αναφέρει ότι «η Αθήνα ανεβάζει ρυθμούς» και ότι «η Ελλάδα αποτολμά το βήμα».  

Οι περισσότεροι αναλυτές αντιμετωπίζουν θετικά και αισιόδοξα το εγχείρημα, με τον Αλεσάντρο Τζιανσάντι της ING να δηλώνει: «Πριν από έναν ακόμη χρόνο θα ήταν αδιανόητο να αντλήσει η Ελλάδα χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Τώρα αυτό είναι πραγματικότητα». Ο Τζιανσάτι παραδέχεται ότι εξαιτίας του «κουρέματος» του 2012, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπέστησαν στο παρελθόν απώλειες της τάξεως του 69%, ωστόσο, υπογραμμίζει: «Τώρα ήλθε η ώρα να κοιτάξουμε πάλι μπροστά, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά τα ελληνικά ομόλογα».  

Το «τέλος της κρίσης εμπιστοσύνης» διακρίνει στην εξέλιξη αυτή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Κρίστιαν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας καθοριστικό σημείο για αυτό την πολιτική της αγοράς ομολόγων που ακολούθησε η ΕΚΤ. 

Ωστόσο άλλοι αναλυτές αποδίδουν την επιστροφή στις αγορές σε έναν συνδυασμό παραγόντων: στις περικοπές και μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα, στο ελκυστικό επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων σε συνάρτηση με ένα είδος γερμανικής εγγύησης. Θεωρούν επίσης κομβικό σημείο το γεγονός ότι οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τις αγορές των αναδυομένων οικονομιών. Τέλος με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το εγχείρημα ο Γκούτραμ Βολφ, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Bruegel. Ο Βολφ κάνει λόγο για «άκρως ριψοκίνδυνη στρατηγική», καθώς όπως επισημαίνει η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τα κεφάλαια που αντλεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Από πολιτική άποψη είναι σίγουρα ευνοϊκότερος να μην χορηγηθούν περαιτέρω πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο Γκούτραμ Βολφ και προσθέτει: «Από οικονομική άποψη ήταν καλύτερη η άντληση δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, καθώς είναι σαφώς φθηνότερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση της Κέρστιν Γκάμελιν στην Süddeutsche Zeitung. Η γερμανίδα αναλύτρια επισημαίνει ότι το επιτόκιο των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης είναι πιο συμφέρον και ότι η επιστροφή στις κεφαλαιαγορές εξυπηρετεί τους δανειστές και την συγκυβέρνηση στην Ελλάδα, ενόψει των ευρωεκλογών.

Την ίδια ώρα με άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με 5ετή ομόλογα» το BBC κάνει εκτενή αναφορά στην έξοδο της χώρας μας στις αγορές για πρώτη φορά μετά το μνημόνιο. 

Οι Financial Times με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα εκδίδει 5ετή ομόλογα» επισημαίνει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η χώρα μας έτσι ώστε να καταφέρει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων. 

«Η Ελλάδα βάζει τέλος στην εξορία της από τις αγορές» τονίζει το πρακτορείο Reuters στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι: «Η Αθήνα προσπαθεί να δώσει ένα δυνατό πολιτικό σήμα προς το εξωτερικό». Ωστόσο, τονίζει την κοινωνική ανισότητα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα. 

Με άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και προσελκύει τους επενδυτές» ο Guardian σημειώνει την μεγάλη μεγάλη αποδοχή της χώρας μας από τους Ευρωπαίους ηγέτες.