Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το πρωί μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας με αφορμή την 73η επέτειο από την κατάληψη της πόλης από τα κατοχικά στρατεύματα στις 9 Απριλίου 1941, αλλά και εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στην Αθήνα της Άνγκελα Μέρκελ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και οι δημοτικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς».

Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο κάτοικος Χορτιάτη Θοδωρής Βαλαχάς συναντήθηκαν με τον Γερμανό πρόξενο Ινγκο Φον Φος και του επέδωσαν το ψήφισμά τους, ενώ τον ενημέρωσαν και προφορικά για τα αιτήματα της διαμαρτυρίας.

Το ψήφισμα αναφέρεται στις διεκδικήσεις του Συμβουλίου για τις πολεμικές επανορθώσεις, καθώς και στη διεκδίκηση των λύτρων 1,5 δισ. δραχμών που κατέβαλε τότε στις κατοχικές αρχές η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την απαλλαγή αρρένων μελών της από την καταναγκαστική εργασία, προτού ακολουθήσει ο εκτοπισμός και η εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της.