Άκρως αποκαλυπτικό για το τι πραγματικά συνέβη στις φυλακές της Νιγρίτας, Σερρών το απόγευμα της 27ης Μαρτίου είναι το βίντεο από τις κάμερες Ασφαλείας που φέρνει στην δημοσιότητα η «Καθημερινή». 

Πρόκειται για περίπου 20 ώρες υλικό που έχουν καταγράψει τέσσερις κάμερες από τέσσερα διαφορετικά σημεία της: τον προαύλιο χώρο της φυλακής, όπου φτάνει το τζιπ της αστυνομίας που μεταφέρει τον Καρέλι από το Α.Τ. Ιτέας, την κεντρική είσοδο των φυλακών, τον διάδρομο ακριβώς έξω από το κελί-ψυγείο, όπου οι σωφρονιστικοί ομολόγησαν ότι ξυλοκόπησαν τον Ιλία Καρέλι και τέλος από το κελί, στο οποίο μεταφέρθηκε και κατέληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το υλικό αυτό, οδήγησε σε συνδυασμό με τις απολογίες των εμπλεκομένων στην προφυλάκιση έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Στο βίντεο φαίνεται ότι ένας φύλακας έκανε κάποιο... συνθηματικό σε σωφρωνιστικούς υπαλλήλους που βρίσκονται στο διάδρομο αναμονής και η πόρτα του διαδρόμου κλείνει όπως και η πόρτα του κελιού- ψυγείου όπου γίνονται τα βασανιστήρια. Ήδη οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν μπει στο «ψυγείο» όπου χτυπάνε τον Καρέλι με ειδικό σχοινί τριχιά. Στη συνέχεια φαίνεται ότι ένας σωφρονιστικός μένει εκτός του «ψυγείου» και στη συνέχεια διαφωνεί με συναδελφό του. Νωρίτερα, ο Διευθυντής των φυλακών επιπλήττει έναν υπάλληλο που επιτείθεται στον Καρέλι στον διάδρομο. Ο Διευθυντής ζητά από υπάλληλο να βγάλει φωτογραφίες από τα τραυμάτα του Καρέλι (τραύμα στο μάτι, χτυπήματα στην πλάτη και κάψιμο στο χέρι), όπως ήρθε από το τμήμα Ιτέας και τις φυλακές Μαλανδρίνου. 

Στις 4 παρά πέντε το απόγευμα ο Καρέλι ξυλοκοπείται από οκτώ υπαλλήλους στο κελί όπου δεν υπάρχει κάμερα. Έπειτα από τριαντά πέντε λεπτά τα βασανιστήρια τελειώνουν. Έρχεται ο Διευθυντής των φυλακών και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και λέει στους υπαλλήλους, «όποιος είναι μάγκας να πάει να τον χτυπήσει και μετά να το παραδεχτεί». Ακολουθεί διαπληκτισμός του Διευθυντή με τον Αρχιφύλακα. Περνούν σχεδόν δύο ώρες και ο Καρέλι μεταφέρεται «διπλωμένος» στο κελί του. Η ώρα είνα 7 παρά το απόγευμα.

Στις 7.30 περίπου ένας σωφρονιστικός μπαίνει στο κελί του Καρέλι για να του αφήσει φαγητό και παρατηρεί ότι ο κρατούμενος δεν κουνιέται. Ωστόσο φεύγει και στις 23.30  έρχεται το ΕΚΑΒ να παραλάβει το άψυχο κορμί του Καρέλι.