Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική έπειτα από το... εκκωφαντικό τρομοκρατικό χτύπημα στις 6 τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αύριο τη χώρα μας επισκέπτεται η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. 

Οι έρευνες συνεχίζονται από το επιτελείο της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο τα βίντεο από τις κάμερες στο σημείο όπου εξεράγη το παγιδευμένο ΙΧ δεν φαίνεται να δίνουν σημαντικό υλικό στους αστυνομικούς. Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι καταθέσεις των σεκιούριτι που βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος πριν το χτύπημα. Σύμφωνα με τις περιγραφές τους, δύο άτομα πάνω σε μοτοσυκλέτα έφυγαν λίγο πριν καταφθάσει η Αστυνομία για να αποκλείσει το σημείο.

Αυτά τα πρόσωπα ερευνώνται και αν και οι αυτόπτες μάρτυρες δεν διέκριναν τα χαρακτηριστικά τους, έδωσαν σημαντικά στοιχεία. Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά και τη μοτοσυκλέτα με την οποία «εξαφανίστηκαν» οι δύο νεαροί με τις κουκούλες.

Ως προς τα... υλικά της έκρηξης, προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε ANFO, ενώ άγνωστο παραμένει αν τα 75 κιλά της εκρηκτικής ύλης που υποστήριξαν οι τρομοκράτες στο προειδοποιητικό τους τηλεφώνημα ότι έχουν τοποθετήσει στο παγιδευμένο ΙΧ, είναι η αληθής ποσότητα. 

Σχετικά με τις έρευνες, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν στην οδό Αμερικής, πολύ κοντά στην οδό Πανεπιστημίου σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο μάρκας Nissan Sunny.  Το αυτοκινήτο ήταν κλεμμένο προ πέντε ημερών από την Καισαριανή. Πυροτεχνουργοί παραμένουν στην περιοχή και εξετάζουν σπιθαμή σπιθαμή τα κομμάτια του αυτοκινήτου.

Τα... ερωτήματα

Η σημερινή τρομοκρατική επίθεση εγείρει αρκετά ερωτήματα τα οποία προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ. 

1. Εφόσον τα μέτρα ασφαλείας και η αστυνόμευση είναι ενισχυμένα τον τελευταίο καιρό (καθότι υπήρχαν φόβοι για επίθεση και λόγω της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ) πώς κατάφεραν οι δράστες να περάσουν και να παρκάρουν το ΙΧ γεμάτο εκρηκτική ύλη στο κέντρο της Αθήνας; 

2. Πως κατάφεραν οι δράστες να διαφύγουν με μοτοσυκλέτα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί; 

3. Γιατί ρίσκαραν να τεθούν σε τέτοιο κίνδυνο οι ίδιοι οι τρομοκράτες με στόχο το κέντρο της Αθήνας;

4. Η εκρηκτική ύλη ANFO θυμίζει... Επαναστατικό Αγώνα. Γιατί να επιλεχθεί ένα χτύπημα με εκρηκτικά όταν η νεοτρομοκρατία έχει περάσει στα καλάσνικοφ, τις ρουκέτες, τα γκαζάκια.

5. O αποσυμβολισμός της επίθεσης κινείται γύρω από την είσοδο στις Διεθνείς Αγορές, την επικείμενη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, την αλλαγή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Βουλή. Οι δράστες ήταν πολύ έμπειροι ή ήθελαν μια δυναμική επανεμφάνιση έπειτα από «προβληματικές» επιθέσεις;

Οι ομοιότητες και τα... μηνύματα

Είναι προφανές ότι οι τρομοκράτες στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν συγκεκριμένο στόχο ούτε ήθελαν νεκρούς, ωστόσο η επίθεσή τους μάλλον αποτελεί ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις και... προμήνυμα ίσως νέων ισχυρότερων χτυπημάτων.

Ένας από τους αποδέκτες είναι μάλλον η κυβέρνηση και η επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αύριο, ενώ χτες μόλις η χώρα βγήκε στις Διεθνείς Αγορές. Το χτύπημα έρχεται στην «επέτειο» τεσσάρων ετών της εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη, στις 9 Απριλίου 2010. Η ίδια οργάνωση έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, η επίθεση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ενώ σε εξέλιξη είναι η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. και τα μέτρα αστυνομεύσης είναι αυξημένα συνιστά σοβαρό «πλήγμα». Οι τρομοκράτες εκτός των άλλων ήθελαν να δείξουν ότι... αιφνιδίασαν την Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Τα πολλαπλά μηνύματα που προσδιορίζουν το χτύπημα δεν είναι τυχαία ούτε χρονικά καθώς γνώριζαν ότι από αύριο θα τεθούν σε ισχύ σοβαρά αστυνομικά μέντρα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης Μέρκελ, ενώ χτες μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Αν και μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και αναμένεται η προκήρυξη, αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν την οργάνωση ΟΛΑ που είχε αναλάβει και την επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από το χτύπημα, χωρίς όμως να υπάρχει σχετική ένδειξη. Ωστόσο, η επιλογή του... παγιδευμένου αυτοκινήτου δεν... δείχνει οργανώσεις τις νεοτρομοκρατίας αλλά παραπέμπει στην παλιά τρομοκρατία με 17Ν και κυρίως στον Επαναστατικό Αγώνα. Δεν αποκλείεται όμως η αλλαγή τακτικής μιας νέας οργάνωσης ή ο «δάκτυλος» ενός από τους τρομοκράτες, Νίκο Μαζιώτη και λιγότερο πιθανό τον Χριστόδουλο Ξηρό που παραμένουν ασύλληπτοι. Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά για την ΕΛ.ΑΣ.

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν τρεις μέρες το newpost έγραφε για τους φόβους της Αντιτρομοκρατικής για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στο άμεσο διάστημα και τελικώς η ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώθηκε με το σημερινό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας στις 6 το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο στην οδό Αμερικής μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Όπως εγραφε το newpost την περασμένη Δευτέρα το τελευταίο διάστημα ο φόβος για ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα παρέμενε διάχυτος αφού η... ηρεμία των τελευταίων εβδομάδων έπειτα από ένα μπαράζ μικρών και μεγάλων χτυπημάτων και το γεγονός ότι οι δραπέτες Χριστόδουλος Ξηρός και Νίκος Μαζιώτης, όπως και τα μέλη των οργανώσεων που ευθύνονται για το χτύπημα στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι αλλά και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής παραμένουν ασύλληπτοι δημιουργούσαν ερωτήματα.