Λαμπρό το μέλλον της γιδοτροφίας

Λαμπρό το μέλλον της γιδοτροφίας

Στο συμπέρασμα ότι η γιδοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον κλάδο εκείνο που θα δώσει νέα ώθηση στην κτηνοτροφία στη χώρα μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα να διακριθούν τα ελληνικά προϊόντα για την υψηλή προστιθέμενη αξία τους, μέσω των εταιρειών που θα τα διακινούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί «με σοβαρότητα και όχι τυχοδιωκτικά» κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα για «το μέλλον της ελληνικής αιγοτροφίας».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Μιλώντας ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χαρίλαος Κρατζιάς, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε καταστροφή το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το γάλα, προσθέτοντας ότι ήδη βιομηχανίες απολύουν παραγωγούς, λέγοντάς τους ότι θα φέρουν γάλα από την Ρουμανία.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι στη χώρα μας η ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας απέτυχε και τόνισε ότι στον ίδιο δρόμο βαίνει και η προβατοτροφία και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει πορεία. Τόνισε ότι η γιδοτροφία είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος και σημείωσε ότι η έλλειψη παιδείας στη χώρα μας είναι το συστατικό εκείνο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οποιουδήποτε τομέα στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής, Γιώργος Αρσένος, τόνισε ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο αριθμό γιδιών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, και βρίσκεται στην πρώτη θέση στα εκτρεφόμενα γαλακτοπαραγωγικά γίδια, με 5 εκατ. ζώα, ωστόσο η αιγοτροφία αποτελεί τον λιγότερο εκσυγχρονισμένο κλάδο της κτηνοτροφίας στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι απαιτούνται υποδομές και εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων, ενώ τόνισε ότι η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε τους Έλληνες κτηνοτρόφους στην εισαγωγή ξένων φυλών, με μεγάλες δαπάνες ορισμένες φορές, γεγονός που δεν επέτρεψε την άνθιση του ντόπιου γενετικού μας υλικού, που όπως είπε είναι «υψηλότερης ποιότητας». Όπως διευκρίνισε «εάν κάνουμε γενετική βελτίωση στα μαύρα γίδια, σε βάθος 15ετίας θα ξεπεράσουμε ακόμα και τις αλπικές φυλές», ενώ αναφορικά με την φυλή Σκοπέλου, τόνισε ότι το μόνο κακό είναι ότι υπάρχουν μόνο 8.500 στη χώρα μας. Εξέφρασε στο πλαίσιο αυτό την επιτακτική ανάγκη η φυλή Σκοπέλου να δεκαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει την καλύτερη τεχνογνωσία στην παραγωγή γάλακτος από γίδια και τόνισε ότι στόχο αποτελεί η εξαγωγή της.

Τόνισε ακόμη ότι από το 2013 υπάρχει ανάκαμψη της ετήσιας παραγωγής γάλακτος στη χώρα μας.

Η Σταματίνα Τριβιζάκη, από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας, αφού τόνισε ότι η γενετική βελτίωση ελληνικών φυλών είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, είπε ότι «υπάρχουν γονίδια που περιμένουν να τα ψαρέψουμε για την επόμενη γενιά και έτσι να θριαμβεύσει η ελληνική αιγοτροφία».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο