Τι κι αν έχουν περάσει επτά μήνες από την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους; Οι έλεγχοι που διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι σε πολύ χαμηλό αριθμητικό επίπεδο με το μόνο που μένει να είναι οι χιλιάδες καταγγελίες και ο καπνός στους... πνεύμονες των θαμώνων.

Σύμφωνα με τα "Νέα", οι καταγγελίες για κάπνισμα σε δημοσίους χώρους έχουν ξεπεράσει τις 20.200 με τον αριθμό των ελέγχων και των προστίμων να είναι δυσανάλογος, αφού οι δήµοι και οι ελεγκτικοί µηχανισµοί του υπουργείου Υγείας φαίνονται απρόθυμοι να επιτελέσουν το έργο τους.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επικαλείται τις αντιστάσεις των επιθεωρητών, αφού αν και αρχικά υπήρξε δέσµευση για οικονοµικό κίνητρο ανάλογο της αποδοτικότητάς τους, τελικά η πρόβλεψη αυτή δεν προστέθηκε ακόμα σε σχετικό νόµο. Αναφορικα΄με τις δημοτικές αρχές, είχε φανεί από την αρχή ότι οι δήμαρχοι δεν θέλησαν να έρθουν σε σύγκρουση µε τους πολίτες της εκλογικήςπεριφέρειάς τους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μελετάται το ενδεχόμενο να δίνεται πριμ στους δηµοτικούς αστυνοµικούς που θα φέρνουν τις περισσότερες κλήσεις!

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί: Σε διάστηµα µίας εβδοµάδας πραγµατοποιήθηκαν στη χώρα µόλις 2.189 έλεγχοι, στους οποίους διαπιστώθηκαν 148 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ακόµη λιγότερα πρόστιµα (128), γεγονός που μεταφράζεται στο ότι σε κάθε 100 ελέγχους αντιστοιχούν µόλις πέντε πρόστιµα.

Σύµφωνα µε την εφημερίδα, πάντως, τις τελευταίες δέκα ηµέρες 20 "ράµπο" και ισάριθµοι επιθεωρητές ∆ηµόσιας Υγείας σάρωσαν κεντρικές περιοχές της Αθήνας, όπως είναι για παράδειγµα το Κολωνάκι, το Γκάζι και τα Εξάρχεια, επιβάλλοντας πρόστιµα. Μάλιστα, 15 καταστήµατα απειλούνται µε λουκέτο λόγω διαδοχικών παραβάσεων.