Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Απροσπέλαστο είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας. 

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην «καρδιά» της Αθήνας με την έκρηξη του παγιδευμένου ΙΧ στην οδό Αμερικής.  

Η επίθεση έχει νωπά τα σημάδια της όχι μόνο στα καταστήματα και τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές αλλά και στις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής που βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς ιδιαίτερα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Οι κάμερες ασφαλείας δεν πρόσφεραν σημαντικά στοιχεία στους αστυνομικούς και ο εντοπισμός της μοτοσυκλέτας στην οποιά επιβιβάστηκαν οι δυό δράστες λίγο πριν την έκρηξη για να διαφύγουν κρίνεται δύσκολος. 

Η Αντιτρομοκρατική, όπως έγραψε και χτες το newpost, «βλέπει» πίσω από την επίθεση τον... δάκτυλο του καταζητούμενου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη και την οργάνωση ΟΛΑ.

Αν και μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και αναμένεται η προκήρυξη, αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν την οργάνωση ΟΛΑ που είχε αναλάβει και την επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη και την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από το χτύπημα. 

Ωστόσο, η επιλογή του... παγιδευμένου αυτοκινήτου, η εκρηκτική ύλη ANFO, το κράνος και ο τρόπος «διαφυγής» δεν παραπέμπει σε οργανώσεις της νεοτρομοκρατίας αλλά παραπέμπει στην παλιά τρομοκρατία και κυρίως στον Επαναστατικό Αγώνα.

Δεν αποκλείεται όμως η αλλαγή τακτικής μιας νέας οργάνωσης υπό τις καθοδηγήσεις του  Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα καθώς η μεθοδολογία ταυτίζεται απόλυτα με εκείνη του Επαναστατικού Αγώνα και... ξύπνησε μνήμες στους παλιούς της Αντιτρομοκρατικής. 

«Φρούριο» η Αθήνα για τη Μέρκελ 

Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός τύπος συνέδεσε την επίθεση με την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα και επιχειρήσε να δημιουργήσει «κλίμα». Όπως και να έχει το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας ενόψει της άφιξης της καγκελαρίου κινείται στα πρότυπα της πρώτης της επίσκεψης στη χώρα μας και η Αττική είναι από το πρωί «φρούριο» με πάνω από 3.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στο... πόδι. 

Την ίδια ώρα, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες απαγορευόνται, ενώ η κυκλοφοριά στους δρόμους θα γίνεται μετ' εμποδιών. 

Ειδικότερα,  εκτός από τις πεζές περιπολίες αστυνομικών αλλά και αυτές των δικυκλιστών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής προχώρησε σε απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Αθήνας, από τις 11:30 το πρωί έως τις 21:30. 

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: 

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – συνέχεια Λυκαβηττού – δεξιά Αναγνωστοπούλου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – αριστερά Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Δ. Σούτσου – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – αριστερά Κρατερού – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μάρκου Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – συνέχεια Καλλιρρόης – δεξιά Δράκου – αριστερά Μουσών – συνέχεια Παναιτωλίου – Αρακύνθου – Στησικλέους – δεξιά Ακάμαντος – αριστερά Αποστόλου Παύλου – δεξιά Ερμού – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Βορρέου – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών. 

Κλειστοί σταθμοί του μετρό 

Παράλληλα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. θα κλείσουν για κάποιες ώρες και ορισμένοι σταθμοί του μετρό. Στις 13.30 θα κλείσουν οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, ενώ στις 18.00 θα κλείσουν οι σταθμοί Σύνταγμα και Ακρόπολη.  

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μέρκελ 

Σε ό,τι αφορά την ίδια την επίσκεψη, το πρόγραμμα της καγκελαρίου αρχίζει στις 15:15, με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς, ακολούθως, δε στις 16:20, θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Στις 17:30 η κυρία Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.