Στην επιφάνεια ήρθε προ ημερών μία ακόμη λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας και έθεσε σε συναγερμό την Ζ’ ΕΠΚΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απομάκρυνσης αρχαιολογικών ευρημάτων από το σημείο.

Η λαθρανασκαφή εντοπίστηκε από τους φύλακες της Αρχαίας Ήλιδας κατά τη διάρκεια τακτικής περιπολίας στο σημείο. Οι φύλακες διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν θάψει σε βάθος τάφο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου και αμέσως ειδοποίησαν την Ζ’ ΕΠΚΑ για να επιληφθεί του θέματος.

Πράγματι, στο σημείο μετέβησαν αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον υπεύθυνο αρχαιολόγο στην περιοχή κ. Χρήστο Μαντζάνα και ακολούθησε σωστική έρευνα στον θαλαμωτό Μυκηναϊκό τάφο, όπου και εντοπίστηκαν αξιόλογα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής, κυρίως υπολειμματικά κεραμικά ευρήματα και άλλα μικροευρήματα της εποχής.

Όπως εξήγησε στο patrisnews.com η διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ κα Γεωργία Χατζή- Σπηλιοπούλου, ο τάφος είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα, ωστόσο τα ευρήματα που εντοπίστηκαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, ανήκουν στο ευρύτερο σύνολο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου και ήδη έχουν μεταφερθεί και συντηρούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχαιοκάπηλοι προβαίνουν σε λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δάφνης, με σκοπό να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα.

Η προηγούμενη λαθρανασκαφή είχε εντοπιστεί στα μέσα Οκτωβρίου του 2013 και οι αρχαιοκάπηλοι εκμεταλλεύονται τις νυχτερινές ώρες, καθώς το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται σε σχετική απόσταση από το χωριό, προκειμένου να δράσουν ανενόχλητοι και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Τότε, είχαν σκάψει σε τάφο του Νεκροταφείου, σε βάθος τεσσάρων μέτρων περίπου, ωστόσο δεν είχε διαπιστωθεί εάν είχαν αφαιρέσει κάτι από το σημείο.