Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα κ. Lucian Fatu. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δ. Μελάς, ο ειδικός σύμβουλος του ΥπΑΑΤ σε διεθνή θέματα κ. Θ. Βάλλας και ο εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας της Ρουμανίας κ. S. Bucur.

Ο Ρουμάνος πρέσβης παρουσίασε τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών δίνοντας έμφαση στον αγροτικό τομέα. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας κ. D. Ciolos στη Ρουμανία και στην προστασία της φέτας ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ενώ ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας για την προστασία των ονομασιών αντίστοιχων ρουμανικών προϊόντων και ειδικότερα κρεατοσκευασμάτων.

 Από την πλευρά του ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης ανέλυσε την πολιτική στήριξης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, το Μάιο, στην Αθήνα.

Ο κ. Τσαυτάρης με τον κ. Fatu συζήτησαν και το θέμα της κρίσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις δυσχέρειες που παρατηρούνται στο εξωτερικό εμπόριο.

 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών εμπορικών οδών, ώστε να μην επηρεαστούν οι εξαγωγές ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων πρόβλημα, που ενδιαφέρει και τη Ρουμανία διότι και αυτή εξάγει προϊόντα τόσο στην ουκρανική όσο και στη ρωσική αγορά.