Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Για τη δύσκολη άνοιξη αλλά και για το βεβαρυμένο καλοκαίρι που περιμένει την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο συνέδριο Exposec Defence World , στο οποίο το newpost.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας. 

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου αυτού που διοργανώθηκε από το Ελληνικο- αμερικανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι η θωράκιση του Έβρου με τον γνωστό φράχτη είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο όλη η πίεση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας έχουν μετατοπισθεί στην θάλασσα. Το 2012 είχαμε 3.000 ανθρώπους, οι οποίοι εισήλθαν από το Αν. Αιγαίο παρανόμως στην Ελλάδα, το 2013 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 10.000 άτομα και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι έχουμε μία ροή περίπου 1.000 ατόμων τον μήνα. Άρα, αν διατηρηθεί αυτή την ροή, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διέλθουν φέτος τα σύνορά µας . Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης συνδέεται πλέον και με την τρομοκρατία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώπιον Ευρωπαίων αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων που βρίσκονταν στο ακροατήριο ανέφερε ότι «Η δική μας εκτίμηση είναι ότι όσο ηρεμούν οι θάλασσες, όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, τόσο αυτή η ροή θα αυξηθεί. Αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, ένα τεράστιο και πραγματικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει πολλές και διαφορετικές όψεις. Ένα πρόβλημα καταρχάς εθνικής ασφάλειας. Ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την προστασία των θαλασσίων συνόρων».

Βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ως «security threat», ως πρόβληµα ασφάλειας. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. διαµορφώνονται πολιτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την αντιµετώπιση του φαινομένου σε επίπεδο ασφάλειας και σε προστασίας συνόρων. Βέβαια είναι και πρόβλημα ανθρωπιστικό. ∆εν είναι τυχαίο ότι στο άτυπο Συμβούλιο των Εσωτερικών Υποθέσεων που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα, συζητήθηκε πάρα πολύ και σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος το θέμα της διασύνδεσης της παράνομης μετανάστευσης με την τρομοκρατία.

Η αύξηση της μετανάστευσης έχει να κάνει με την κατάρρευση των κρατών στην Μεσογειακή Λεκάνη, λόγω της Συριακής κρίσης και μίας ανθρωπιστικής κρίσης. « Αυτή τη στιγμή, αν δεν κάνω λάθος, το 50% περίπου των παρανόμων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας είναι Σύριοι. Οι Σύριοι, βεβαίως, είναι άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται ασύλου γιατί προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Στη πλειοψηφία τους δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν οικονομική αποκατάσταση ή δουλειά» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «ανάμεσα στους μετανάστες που ήρθαν ήταν ένας νευροχειρούργος με τέτοια ειδίκευση που δεν είχαν κανέναν άλλον στην Μάλτα και ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες τους στα Μαλτέζικα νοσοκομεία».

Αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά στο Αιγαίο είπε.

«Αυτή η πολύπλοκη αντιμετώπιση του ζητήματος και οι πάρα πολλές διαστάσεις του έχουν οδηγήσει βεβαίως και σε ακραία φαινόμενα. Έχουν οδηγήσει την αντιπολίτευση να μιλάει για «εν ψυχρώ δολοφονίες», έχουν οδηγήσει ακραίους σχολιαστές αλλά και ανθρώπους που δυστυχώς είχαν την ευθύνη της διακυβέρνηση της χώρας να κάνουν ατυχέστατες δηλώσεις, κατηγορώντας το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του ότι συμπεριφέρονται απάνθρωπα και με την ευκαιρία του Φαρμακονησίου να ανοίξει μία τεράστια κουβέντα, σε εντελώς λάθος βάσεις. Τα στοιχεία - παρότι δεν έχει ακόμα κλείσει η εισαγγελική έρευνα , ελπίζω το πόρισµα να έρθει σύντομα, απέδειξαν και μετά την ανέλκυση εκείνου του μοιραίου σκάφους, ότι όλοι οι ισχυρισµοί, όλοι αυτοί οι ισχυρισµοί για το ότι πρόκειται περί µιας εν ψυχρώ δολοφονίας, για το ότι αφήσαµε ανθρώπους στην θάλασσα να χαθούν ήταν αναληθείς. Όλοι οι ισχυρισµοί ότι είχαµε την δυνατότητα να εντοπίσουµε και άλλους και δεν προστρέξαµε για να τους βοηθήσουµε κατερρίφθησαν. Γιατί, αυτό που ανακαλύφθηκε, ακόµα και µετά την ανέλκυση του σκάφους και αυτό ήταν το τραγικό της υπόθεσης, αφού είχαν πάει τρεις φορές βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ και έλεγξαν το σκάφος, ότι βρισκόντουσαν εγκλωβισµένοι άνθρωποι στο αµπάρι του σκάφους και επιπλέον, κάτω από ένα ταµπούρι , σε ένα χώρο περίπου ούτε µισού τ.µ., βρισκόταν κρυµµένο ένα ακόµα παιδί.Εδώ υπάρχει και µια τεράστια ευθύνη των παράνοµων διακινητών , οι οποίοι κάθε µέρα βάζουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών σε κίνδυνο , βάζοντάς τους στις πιο απίθανες κρύπτες, στέλνοντάς τους χωρίς καµία γνώση του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε πολλές περιπτώσεις σε άγρια νερά, µε ακατάλληλα προς ναυσιπλοΐα σκάφη, σε συνθήκες πραγµατικά απάνθρωπες. Και µετά αναζητούνται ευθύνες από το Λιµενικό Σώµαγια δήθεν αποτυχηµένη επιχείρηση διάσωσης» εξήγησε ο υπουργός τονίζοντας ότι «Εµείς, είµαστε , πολύ περήφανοι γιατί πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν σωθεί στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο. Άν δεν δεις την εικόνα, δεν µπορείς να καταλάβεις το µέγεθος του προβλήµατος . Μόλις προχθές, την προηγούµενη εβδοµάδα έγινε µια τεράστια επιχείρηση διάσωσης 350 ανθρώπων. Ένα σκάφος το πολύ 35 µ., παλιό, σάπιο και µέσα σε αυτό το σάπιο σκάφος, άνθρωποι που ξεκίνησαν από την Αίγυπτο και πήγαιναν προς την Ιταλία διασχίζοντας την µισή Μεσόγειο».

Τέλος κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε ικανοποίηση που το Λιµενικό Σώµα του οποίου ο προϋπολογισµός το 2014 είναι ο µισός από ότι ήτανε το 2008, κατάφερε να διατηρήσει σταθερούς τους ρυθμούς εισόδου, αποτροπών και διασώσεων. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιµενικού και ιδίως τα 2.000 χιλιάδες άτομα που καθηµερινά δίνουν αγώνα σε όλα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.Κλείνοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η χώρα μας οφείλει να κινητοποιήσει τις δυνάµεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συμμετάσχει οικονομικά στην αγορά νέου εξοπλισµού, καθώς όπως είπε από τον κρατικό προϋπολογισµό, τα σχετικά κονδύλια είναι µηδενικά. Αναγνώρισε ότι με ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση έχουµε αγοράσει αυτοκίνητα, µηχανές, µικρά περιπολικά σκάφη και προγραμματίζεται η αγορά ενός πλοίου ανοιχτής θαλάσσης.